magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zrekonštruovanú Rákocziho kryptu sprístupnia do konca roka.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 15 2007 - 12:10 GMT
Rekonštrukčné práce na krypte Františka II. Rákocziho v Dóme sv. Alžbety v Košiciach sa chýlia k záveru. Vynovené priestory by mali byť sprístupnené do konca tohto roka.

"S rekonštrukčnými prácami sme začali koncom februára. Steny budú vo svetlej farbe, aplikuje sa na nich patina a dve-tri lazúry. Vo výraze sa budeme snažiť priblížiť k starému bielemu vápnu z obdobia stredoveku. Rebrá budú polychrómované, svetločervenej farby. Momentálne zaprášené tumby sú už vytmelené, neskôr sa prebrúsia, preleštia a prelakujú. Krypta ostane v jednoduchom výraze, ale bude o niečo živšia ako doteraz," povedal Tibor Machata zo združenia pre reštaurovanie a obnovu pamiatok Villard. Reštaurátori v priestoroch krypty odhalili niekoľko fragmentárnych malieb, ktoré zdokumentovali, a zo stien odstránili nátery z 19. storočia. Krypta dostane stredoveký charakter.

Posledná rekonštrukcia najstaršieho priestoru Dómu sv. Alžbety - dolného kostola, ktorý je v súčasnosti známy ako krypta Františka II. Rákociho, bola spojená s prenesením pozostatkov obľúbeného maďarského vladára v roku 1906 z Rodošta do tejto krypty. Podľa akademického sochára Jozefa Poruboviča Košice zohrávali v histórii obrovské politikum. "Bola tu súhra kléra s mešťanmi. Keď už maďarská vláda vynaložila obrovské množstvo peňazí do obnovy Dómu sv. Alžbety, prišiel niekto s nápadom, že by mohol byť pochovaný tu."

Realizátori prác sa podľa slov Machatu zmestili do šesť miliónového rozpočtu projektu financovaného z prostriedkov Interreg III A. Investorom projektu je nezisková organizácia Perly gotickej cesty. Súčasťou rekonštrukčných prác je obnova pamätných tabúľ a severného portálu, ktorý by mal byť odhalený v priebehu budúceho roka.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]