magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Krásna privíta 400 účastníkov Festivalu dedinskej kultúry.
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 15 2007 - 12:16 GMT
(TASR) - Nultý ročník Festivalu dedinskej kultúry v mestskej časti Košice - Krásna sa ponesie v duchu spomienky na známu východoslovenskú folkloristku, zaslúžilú umelkyňu Melániu Nemcovú (1918 - 2006). Obec očakáva vyše 400 účinkujúcich z 15 folklórnych súborov z východoslovenského regiónu.

Choreografka, zberateľka, návrhárka krojov, scenáristka a publicistka Melánia Nemcová vytvorila 126 choreografií. Navštívila celé východné Slovensko. V Košiciach spolupracovala na mnohých podujatiach. V roku 1971 bola zakladateľkou košického Medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý zanikol v roku 1994. V rámci festivalu vytvorila jeden z najnavštevovanejších programov Veniec krásy vekmi uvitý.
"Melanka tvorila tento program vždy na nejakú tému. Napríklad plátno, oheň, voda, kováčstvo a pod. Napadlo mi, že by sme tento program mohli zorganizovať ako súčasť Festivalu dedinskej kultúry," povedal jeden z jeho zakladateľov a pamätníkov pôvodného programu Ladislav Bačinský. Naposledy bol tento program uvedený v Košiciach v roku 1994 ako súčasť Medzinárodného folklórneho festivalu.
Program festivalu sa začína v sobotu 17. novembra Školou autentického tancovania z regiónu Abov. "Predovšetkým to budú chorovody a dievčenské tance, hry detí na východnom Slovensku, kde popísala 56 obcí a svadby na východnom Slovensku. Bude to hudobno-spevno-tanečno-slovné pásmo," dodal Bačinský.
Nedeľný program je venovaný predstaveniu troch významných publikácií z pera Melánie Nemcovej v prevedení folklórnych súborov Raslavičan, Zemplínik, Háj, Jadlovček. V pásme Hry detí vystúpia Viganček, Maguráčik, Zemplínik, Jánošíček a Pavička.
"V svadobných obyčajoch sme siahli k málo frekventovaným zvykom a obyčajom, medzi inými prinášanie darov mladému, snímanie party, prikrývanie mladej po sňatí party (svadobného venca). Zaujímavé bude porovnanie snímania venca zo Šariša a Abova," uviedol Bačinský.
Na festivale si budú môcť záujemcovia vybrať zo 120 titulov publikácií o východoslovenskom folklóre, ktoré už na knižných pultoch a v knižniciach podľa slov Bačinského nenájdeme.
Festival organizuje Východoslovenské folklórne združenie, mestská časť Košice - Krásna a Krajské osvetové stredisko v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]