magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Literárny večer NON poetry pripravuje vydavateľstvo Pectus.
@ Kultúra -> Literatúra      Nov 19 2007 - 15:28 GMT
(TASR) - Autorský literárny večer NON poetry pripravuje na 24. novembra v košickej Rotunde vydavateľstvo Pectus. Podporilo ho mesto Košice ako kandinát na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. "Cieľom týchto podujatí je oživiť košický literárny život a vytvoriť príležitosti na prezentáciu nielen renomovaných autorov," povedal dnes pre TASR hlavný koordinátor projektu Oliver Tomáš.

Špecifikom už druhého literárneho večera NON poetry je multimediálne spájanie rôznych druhov umenia, ktorého účelom je obohatenie umeleckých skúseností diváka o nové alternatívy objavovania kvalitnej literatúry.
Podujatie poskytne priestor hlavne na prezentáciu mladých talentov - tentoraz Zuzany Fapšovej a Andreja Šeligu. Teoretik umenia a kurátor medzilaboreckého Múzea moderného umenia Andyho Warhola Martin Cubjak uvedie okrem svojej takzvanej performatívnej produkcie skupinu Bettakarotén, ktorá hovorené slovo experimentálne spája s videoobrazmi. Hudobným hosťom večera bude známa košická a undergroundová hudobná formácia Žena s blchou.
Tomáš ďalej spresnil, že na literárnom večeri sa predstaví Marek Vadas, víťaz ceny Anasoft Litera 2007, ktorú udeľujú za najlepšie slovenské prozaické dielo knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Úryvky prečíta z ocenenej knihy Liečiteľ (2006), ale aj z novo pripravovanej tvorby. Autorské čítanie bude obohatené o prezentáciu fotografií z jeho ciest po Afrike, ktorá bola inšpiráciou pre vznik tejto knihy.
Ïalším hosťom pripravovaného podujatia je známy slovenský básnik a prozaik Radovan Brenkus, autor kontroverznej poviedkovej knihy Návraty pekla (2005), tvorca poetickej vlny novej gotiky, ktorý v próze využíva novoromantické postupy. Časť jeho tvorby, ktorá pozostáva i z troch básnických zbierok Pochod màtvych (1997), Rekviem v prachu (2002) a Romanca s bludičkou (2005), dosiaľ preložili do angličtiny, poľštiny, ruštiny, ukrajinčiny a bulharčiny.
Súčasťou večera bude prezentácia knihy poviedok Už nepíšete? od francúzskej autorky Laurence Cossé. Knihu, ktorá s podporou Ministerstva kultúry SR a Literárneho fondu práve vyšla v košickom vydavateľstve Pectus, predstaví verejnosti prekladateľka Vladimíra Komorovská.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]