magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ústavní sudcovia dostali DVD-čka s potratmi, vyjadrovať sa k nim nebudú.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 19 2007 - 15:29 GMT
(TASR) - Na Ústavný súd (ÚS) SR dnes prišli obálky s DVD nosičmi na meno každého sudcu. Autorkou inciatívy je Jana Tutková, riaditeľka Centra pre bioetickú reformu. Sudcovia sa k DVD-čkam nebudú vyjadrovať.

"Potvrdzujem, že dnes dopoludnia prišli na ÚS obálky s DVD nosičmi na meno každého sudcu. Po konzultácii so sudcami chcem informovať, že žiaden z nich sa k uvedenému nebude vyjadrovať," uviedla pre TASR riaditeľka kancelárie predsedníčky ÚS ¼ubica Mackovičová.
K listu, ktorý je adresovaný ústavným sudcom, je pripojené DVD s videozáznamom umelého potratu, vykonaného v krajine EÚ legálnym spôsobom na viacerých embryách vo veku 7 – 12 týždňov po fertilizácii a na jednom plode vo veku 24 týždňov.
"Umelý potrat je vnímaný ako konflikt práv. Na jednej strane je právo matky nebyť tehotnou a na strane druhej právo dieťaťa nebyť zabitým. Otázku treba zodpovedať: ktoré právo je základnejšie? Ktoré právo má väčší nárok? Obhajcovia potratov tvrdia, že zákaz interrupcií by znamenal povýšenie práv nenarodených nad práva matky. V skutočnosti by zákaz interrupcií nedával viac práv nenarodenému dieťaťu, len by uznal jedno najzákladnejšie právo, bez ktorého nikto nemôže žiť - právo na život," uvádza sa v liste Tutkovej, podľa ktorej je interrupčný zákon protiústavný a diskriminačný.
Podľa slov predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej plénum by malo v tejto najstaršej veci, ktorú na ÚS evidujú od roku 2001, rozhodnúť do konca tohto roka. Najbližšie sa súladom interrupčného zákona s Ústavou SR bude plénum zaoberať 4. decembra na verejnom pojednávaní.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]