magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Centrá pre matky v núdzi na východe Slovenska získali finančnú podporu.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 20 2007 - 13:28 GMT
(TASR) - Tri centrá Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na východe Slovenska získali spolu 360.000 korún na podporu matiek v núdzi. Finančné prostriedky venovala Nadácia Slovenskej sporiteľne v rámci projektu Matka nie je robot, ktorá so SKCH spolupracuje päť rokov.

"Tieto peniaze slúžia pre našich klientov. Použili sme ich na vybavenie spoločenskej miestnosti a na materiálne vybavenie ďalších miestností, napríklad kuchynky. Do centra sme zakúpili aj osobný počítač, na ktorom sa budú klienti učiť základné počítačové zručnosti, aby sa mohli uplatniť v budúcom zamestnaní," uviedol pre TASR riaditeľ Arcidiecéznej charity v Košiciach Cyril Korpesio.
Kapacita Krízového centra na Alejovej ulici v Košiciach je naplnená. Zariadenie sa stará o 89 klientov, prevažne matky s deťmi. Ponúka stravovanie, ubytovanie, poradenstvo, materskú školu, hrnčiarsku, tkáčsku a krajčírsku dielňu a nocľaháreň pre ženy-bezdomovkyne.
"Pre nás je úspech, ak matka, ktorá k nám príde v strese, bez strechy nad hlavou a zamestnania, odchádza s tým, že má podnájom a môže sa postaviť na vlastné nohy. Pravidelne od nás odchádzajú takéto matky," dodal Korpesio. Služby zariadenia nie sú bezplatné, matky prispievajú určitým percentom zo svojho príjmu. "Výšku príspevku zohľadňujeme vždy individuálne v závislosti od príjmu matky, počtu detí a iných faktorov. Maximálne môže matka prispievať 30 percentami zo svojho príjmu," spresnil Korpesio. Noc v nocľahárni pre ženy stojí desať korún.
"Do krízového centra som prišla pred takmer dvoma rokmi. Som tu spokojná. Prišla som sem, lebo otec mojich detí je momentálne preč a nemôže sa o nás postarať. Už mám aj zamestnanie a plánujem odtiaľ odísť, hneď ako sa budem môcť postaviť na vlastné nohy," vysvetlila jedna z klientok centra Naďa Suchánková, 24-ročná matka dvoch detí.
Projekt Matka nie je robot odštartovala SKCH v máji tohto roku. Cieľom je upozorniť na neľahké postavenie týraných, zneužívaných matiek žijúcich v zlých hmotných a sociálnych podmienkach a upozorniť ich na miesta, kde sa môžu obrátiť o pomoc. Charita zároveň vyhlásila verejnú zbierku pre tri charitné centrá v Košiciach, Spišskej Novej Vsi a v Lučenci, ktorá končí v novembri. Doteraz sa vyzbieralo 95.000 korún.
Pre ženy v núdzi čakajúce svoje prvé dieťa je určený Dom Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi, osamelí rodičia s deťmi sa môžu obrátiť na Krízové centrum v Košiciach a na pomoc viacpočetným rodinám slúži zariadenie farskej charity v Lučenci.
Projekt Matka nie je robot bude spolu s výsledkom verejnej zbierky vyhodnotený v decembri prostredníctvom médií.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]