magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičan Michal Holovač sa na súde dožaduje exkomunikácie z cirkvi.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 26 2007 - 13:59 GMT
(TASR) - O exkomunikáciu z cirkvi sa súdnou cestou už vyše troch rokov zatiaľ neúspešne usiluje 51-ročný Košičan, bývalý učiteľ Michal Holováč. Konanie pred Okresným súdom Košice II pokračuje tretím pojednávaním v utorok 27. novembra. Žalobca očakáva vyhlásenie rozsudku.

"Očakávam, že vo veci vystúpenia z cirkvi na základe súdneho rozhodnutia budem prvý na Slovensku a druhý v Európe. Opieram sa okrem iného aj o precedens z Grécka v kauze Kokkinakis a súdne rozhodnutie z 23. mája 1993 v podobnej veci," uviedol dnes Holováč pre TASR.
Za jeden z dôvodov svojho, na slovenské pomery neobvyklého zámeru považuje Holováč skutočnosť, že bez možnosti vlastného rozhodnutia bol aktom krstu prijatý do zoznamu príslušníkov pravoslávnej cirkvi.
Holovač sa obrátil v roku 2003 na Gréckokatolícke a Pravoslávne biskupstvo a Košický gréckokatolícky exarchát so žiadosťou o exkomunikáciu, respektíve anulovanie platnosti krstu a cirkevných sviatostí, ale bezúspešne. Preto v roku 2004 požiadal všeobecný súd podľa vlastných slov o "súdnu ochranu mojich ústavných a občianskych práv".
Za najvážnejší dôvoď svojej snahy zbaviť sa väzieb s cirkvou považuje Holováč svoj nezáujem o historické cirkevné dedičstvo. Podľa jeho názoru má formu "prenasledovania heretikov v ranokresťanskom období, pálenia kacírov, kolaborácie s fašistickým režimom v čase druhej svetovej vojny a v súčasnosti aj otvorených vyhrážok ľuďom, ktorí majú iný ako cirkevný a náboženský svetonázor".
Detaily týchto skutočnosti Holováč analyzuje vo svojej knihe Tradičné kresťanské hodnoty alebo Asertivita naruby, ktorú vydal v roku 2004 a ponúkol ju aj vtedajším poslancom NR SR. Kontroverzná kniha vyvolala vo verejnosti a v médiách značný rozruch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]