magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ŠD uvedie drámu Federica Garcia Lorcu Dom Bernardy Alby.
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 28 2007 - 12:37 GMT
(TASR) - Činohra Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach prináša drámu zatrateného španielskeho homosexuála Federica Garcia Lorcu - Dom Bernardy Alby.

"Hra je o matke a jej piatich dcérach, z ktorých jedna dcéra je v našom preklade syn. Ide o súčasný pohľad na španielsku drámu prvej polovice minulého storočia. Autor sa zaoberá vzťahom muž - žena. Hra rieši princíp matkinej lásky, ktorá sa dostala až do polohy nenávisti až sadizmu," povedal TASR hosťujúci režisér Michal Náhlik. Hra je podľa neho veľmi aktuálna, pretože sa dotýka citlivej témy násilia na deťoch a ženách.
Dráma o vzťahoch v jednej rodine je réžijným debutom Náhlika, umeleckého šéfa Divadla Jonáša Záborského v Prešove, s hercami košického ŠD. "S Danou Košickou spolupracujem už druhýkrát a považujem ju za jednu z najlepších herečiek svojej generácie," dodal režisér na margo herečky, ktorá v hre stvárni titulnú postavu Bernardu Albu.
Dej hry sa odohráva v svadobnom salóne, kde dcéry šijú svadobné šaty, pritom veľmi dobre vedia, že ani jedna sa nevydá. "Takéto tituly sa neodmietajú. Lorca nebýva bežne v repertoároch divadiel a celkovo drámy nie sú každodennou záležitosťou. Toto považujem za sviatok, ktorý si my režiséri veľmi ceníme," dodal Náhlik.
Federico Garcia Lorca (1898 - 1936) bol španielsky básnik, dramatik, divadelník, ale tiež hudobník, znalec španielskej kultúry a nadšený zberateľ a propagátor ľudových piesní. Lorca získal uznanie mnoho desaťročí po smrti a slávu získal najskôr vo svete a až desiatky rokov po smrti ho začalo uznávať i jeho rodné Španielsko. Lorcova opačná politická i sexuálna orientácia bola hlavnou príčinou jeho popravy a následne jeho odsúdenia v zabudnutie. Pravicové katolícke Španielsko zrušilo cenzúru Lorcových hier až v roku 1971.
Hra Dom Bernardy Alby bude mať premiéru 30. novembra o 19.00 hodine na Malej scéne ŠD v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]