magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

TU v Košiciach získala laboratórium na riadenie inteligentných budov.
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 28 2007 - 13:34 GMT
(TASR) - Ovládať projektovanie systémov takzvaných inteligentných budov, spotrebiče a zariadenia ktorých sú plne automatizované a ovládateľné aj na diaľku a cez internet, umožní poslucháčom košickej Technickej univerzity (TU) nové laboratórium, ktoré dnes škole odovzdali ako dar zástupcovia spoločnosti Siemens Slovakia.

Laboratórium Instabus a vysokonapäťový vypínač má hodnotu vyše 600 000 korún a inštalovali ho na Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) - Katedre elektroenergetiky, ktorá je svojho druhu najväčšia na Slovensku a ako jediná má tento odbor akreditovaný aj v bakalárskom štúdiu.
TU v Košiciach dlhodobo a systematicky buduje dobré vzťahy s mnohými partnermi z praxe založené predovšetkým na spolupráci pri riešení ich technických a organizačných problémov, uviedol pre TASR rektor školy Anton Čižmár. Takouto cestou sa uberá aj Katedra elektroenergetiky FEI. Spresnil, že katedra sa venuje hlavne spolupráci s podnikmi vyrábajúcimi a distribuujúcimi elektrickú energiu či producentmi technických zariadení používaných pri výrobe a distribúcii elektrickej energie.
"Jedným z najnovších príspevkov k rozvoju takejto obojstranne výhodnej spolupráce je od dnešného dňa aj nové laboratórium Instabus a vysokonapäťový vypínač. Laboratórium sa zrodilo zo spolupráce katedry so spoločnosťou Siemens. Študenti tu budú môcť riešiť svoje diplomové a doktorandské práce práve v oblasti inteligentných domov pri riadení činností v týchto domoch, ale môžu to byť aj činnosti v kanceláriách, podnikoch a iných inštitúciách", dodal rektor. Podľa generálneho riaditeľa Siemens Slovakia Petra Kollárika je laboratórium príspevkom ich spoločnosti k rozvoju vedomostnej ekonomiky a spoločnosti v SR a zvýšeniu kvality a atraktivity štúdia technických odborov.
Siemens spolupracuje s TU už dlhodobo. V Košiciach začínala spoločnosť svoje pôsobenie v roku 1995 s niekoľkými pracovníkmi. Dnes tu zamestnáva v rôznych divíziách 270 ľudí, zväčša absolventov TU a má záujem prijímať ďalších jej absolventov, dodal Kollárik.
V miestnostiach nového laboratória je prednáškové centrum s kapacitou 50 miest, ktoré je vybavené plne funkčným inteligentným systémom Siemens Instabus EIB, umožňujúcim programovať a ovládať viacero prvkov a elektrospotrebičov osvetlením počínajúc cez zatemňovanie až po možnosť ovládať aj kúrenie a mnohé iné parametre a technické prostriedky využívajúce elektrickú energiu v takzvanej inteligentnej budove. V ďalšej miestnosti je systém inštalovaný po jednotlivých prvkoch s viacerými spotrebičmi, ako sú osvetľovacie telesá rôznej veľkosti, ventilátory, zatemňovacie prvky, ovládanie kúrenia a podobne.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]