magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Seminaristi na Spiši sa modlia pred rokovaním ÚS SR o interrupciách.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 29 2007 - 08:45 GMT
(TASR) - Seminaristi Kňazského seminára Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule začali týždeň modlitieb za ústavných činiteľov - sudcov Ústavného súdu SR pred ich rokovaním o interrupčnom zákone.

Je to aktivita seminaristov, ktorí sa chcú všetci spoločne spojiť v úmysle za rozhodnutie nedovoliť zabiť, ale nechať žiť, uviedol včera pre TASR vicekancelár a hovorca biskupského úradu Spišskej diecézy Peter Majda. "Preto všetky modlitby, pôst, sebazaprenia, služby lásky, skutky telesného a duchovného milosrdenstva obetujú Bohu a prosia ho o potrebné dary Ducha Svätého pre všetkých, ktorí budú v tejto veci rozhodovať," uviedol hovorca. Podľa neho robia tak aj na základe dokumentu katolíckej cirkvi, kde sa okrem iného píše, že medzi všetkými prečinmi proti životu, akých sa človek môže dopustiť, umelý potrat má črty, ktoré ho robia osobitne vážnym a odsúdeniahodným zločinom. "Druhý vatikánsky koncil ich spolu so zabíjaním detí definuje ako odporný zločin", dodal Majda.
Iniciatíva seminaristov potrvá do 5. decembra, pričom sa modlia ráno aj večer v miestnej kaplnke a organizujú na podporu antiinterrupčnej myšlienky aj ďalšie aktivity.
Najstaršou kauzou, interrupciami, ktorá je na Ústavnou súde SR od mája 2001, sa majú jeho sudcovia zaoberať na ústnom pojednávaní v pléne 4. decembra. V návrhu žiada skupina 31 poslancov NR SR zastúpená Danielom Lipšicom (KDH) preskúmať, či Zákon o umelom prerušení tehotenstva a vykonávacie vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR sú v súlade s ústavou a vyhlásiť niektoré ich ustanovenia za neústavné. Národnú radu má zastupovať Miroslav Ábelovský a ministerstvo zdravotníctva minister Ivan Valentovič.
Od podania návrhu sa uskutočnilo viacero verejných pojednávaní pléna ÚS SR ešte za predsedníctva Jána Mazáka. Súd však nerozhodol, pretože plénum nebolo v kompletnom 13-člennom zložení. "My však potrebujeme dať korektný výstup," uviedol v roku 2005 Mazák.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]