magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Za nelegálne prekročenie štátnej hranice dostal Izraelčan dva roky.
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 04 2007 - 09:06 GMT
(TASR) - Trest dvadsaťštyri mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu troch rokov uložil senát Krajského súdu (KS) v Košiciach 38-ročnému Izraelčanovi Waelovi S. A. F. A. Súd ho uznal vinným z trestného činu nedovoleného prekročenia štátnej hranice, ktorého sa mal dopustiť v spolupáchateľstve s ďalšími troma mužmi. Prokurátor obžaloval Izraelčana aj z trestného činu brania rukojemníka, v tomto prípade ho však súd oslobodil.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Košiciach sa proti rozsudku odvolal. Obžalovaný sa k nemu nevyjadril, môže tak urobiť v lehote ôsmich dní. Verdikt nie je právoplatný.
"Súd uznal Izraelčana žijúceho v Prahe vinným zo skutku, ktorého sa mal dopustiť v lete 1999 ako člen organizovanej skupiny. A to tak, že spolu s Khaledom M., Júliusom Š. a neznámym Ukrajincom, ktorý vystupoval pod menom Ivan, v rodinnom dome Jána H. v Rozhanovciach ukrývali 46 imigrantov z Bangladéša a zo Srí Lanky. Išlo o cudzincov, medzi ktorými bolo aj šesť neplnoletých detí. Držali ich tam a pripravovali ďalšiu nelegálnu prepravu cez hranice Slovenskej republiky do štátov západnej Európy," informovala TASR Marcela Gálová, hovorkyňa KS v Košiciach.
Ako ďalej dodala, v novembri súd vypočul dvoch svedkov. "Išlo o spolupáchateľov obžalovaného, ktorí odmietli vypovedať s odôvodnením, že v uvedenej veci už boli odsúdení a tiež kvôli obave, že by si mohli privodiť trestné stíhanie. Právo nevypovedať využila aj manželka obžalovaného, Sonja A. Ïalší svedok Ján H. dnes opäť chýbal, nepredviedli ho ani policajti. Podľa ich zistení sa už približne päť rokov zdržiava na Ukrajine. So súhlasom procesných strán boli prečítané výpovede svedkov, ktorých pobyt sa nepodarilo zistiť," dodala Gálová.
"Som nevinný, s celým prípadom nemám nič spoločné," presviedčal súd obžalovaný a dodal, že nebol odkázaný na peniaze z trestnej činnosti, pretože pracoval a finančne ho podporovali aj príbuzní.
Žalobca poukázal na to, že Wael S. A. F. A. sa od roku 1992 – 1997 zdržiaval na Slovensku nelegálne, preto sa nemohol prihlásiť na pobyt, podnikať, ani cestovať. Prokurátor trval na uznaní viny v zmysle podanej obžaloby. Naopak, obhajca obžalovaného zdôraznil, že obžaloba je postavená na výpovedi jedného svedka, ktorého namietajú, pretože nebol vypočutý v súlade s Trestným poriadkom.
Vykonané dôkazy však vyhodnotil senát, ktorý vo vzťahu k prvému skutku rozhodol, že Wael S. A. F. A. je vinný z trestného činu nedovoleného prekročenia štátnej hranice.
"V prípade brania rukojemníka, keď mal obžalovaný so spolupáchateľmi zadržiavať imigrantov v Rozhanovciach a pod hrozbou fyzickej likvidácie žiadať od ich príbuzných výkupné 3000 až 3500 USD, súd obžalovaného oslobodil. Dospel totiž k záveru, že vina Waela S. A. F. A. nebola preukázaná, resp. že dokazovanie v tomto skutku bolo vykonané nezákonne, v rozpore s medzinárodným právom," uviedla Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]