magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: Dnes otvorí tému interrupčného zákona.
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 04 2007 - 09:08 GMT
(TASR) - Kompletné trinásťčlenné plénum Ústavného súdu SR sa dnes na verejnom ústnom pojednávaní v Košiciach bude zaoberať najstarším nevyriešeným podaním - súladom interrupčného zákona s Ústavou SR. Skupina poslancov prevažne z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v roku 2001 namietla, že zákon je v rozpore s ústavným právom na ochranu života ešte pred narodením.

Skupinu poslancov bude podľa predbežných informácií na ÚS SR zastupovať exminister Daniel Lipšic, zákonodarný orgán Národnú radu SR ako odporcu zastúpi advokát Miroslav Abelovský a súčasný minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Zaujímavosťou je, že do pléna zasadne so súhlasom kolegov aj ústavný sudca Peter Brňák, ktorý sa ako poslanec v roku 2001 podpísal pod spomínaný poslanecký návrh.
Iniciatíva skupiny poslancov Národnej rady SR vznikla ako reakcia na neúspešný pokus presadiť zákaz interrupcií do novely Ústavy SR v roku 2001. Niektoré občianske združenia považujú súčasné znenie interrupčného zákona z roku 1986, ktorý umožňuje vykonať umelé prerušenie tehotenstva do 12. týždňa bez udania dôvodu a do 24. týždňa z vážnych zdravotných dôvodov za vyhovujúce. Pripravovaná zmena by podľa nich viedla k ilegálnym potratom a potratovej turistike.
Ústavný problém podľa navrhovateľov spočíva v tom, že do dvanástich týždňov tehotenstva nemá ľudský plod podľa slovenskej právnej úpravy žiadnu ochranu.
Pod májové podanie na ÚS SR z roku 2001 sa podpísalo 31 poslancov parlamentu vrátane niektorých poslancov za SMK, SNS a HZDS či nezávislého poslanca Jána Langoša. Podpisy poslancov za vtedajšie SDK však chýbajú, pretože im to podľa šéfa kresťanských demokratov Pavla Hrušovského "zakázal a neodporučil" Ivan Šimko, ktorý toto tvrdenie ostro poprel.
Slovenskom naposledy otriasla kontroverzná bilboardová kampaň Právo na život, ktorú začiatkom septembra spustilo občianske združenia Pastor Bonus a Európske centrum pre bioetickú reformu (ECBR). Išlo o mesačnú reklamnú kampaň, ktorá podľa Jany Tutkovej z ECBR ukázala, že potrat je násilný čin, ktorý zabíja dieťa. Na 500 bilboardoch bol zobrazený umelým potratom usmrtený 11-týždňový plod dieťaťa s nápisom Tebe právo na život odopreté nebolo. Kampaň prebiehala v čase, kedy si Slovensko pripomenulo 50. rokov od prijatia prvého interrupčného zákona.
Po bilboardovej kampani Právo na život a intenzívnej verejnej diskusii, bolo jednou z posledných aktivít ECBR zaslanie listu s DVD-nahrávkami potratu na meno každého ústavného sudcu. Podľa nedávneho vyjadrenia predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej, ústavní sudcovia sú profesionáli a ich rozhodnutie nemôže ovplyvniť žiadna verejná kampaň.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]