magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: Plénum začalo pojednávať bez sudcu Horvátha.
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 04 2007 - 12:43 GMT
(TASR) - Na Ústavnom súde (ÚS) SR v Košiciach sa začalo dnes verejné pojednávanie vo veci súladu interrupčného zákona a príslušných vyhlášok ministerstva zdravotníctva s Ústavou SR. V pléne chýba sudca Juraj Horváth.

Sudca Juraj Brňák podal námietku zaujatosti na svoju osobu, pretože ako poslanec Národnej rady SR v roku 2001 je podpísaný pod návrhom na začatie konania o súlade interrupčného zákona s Ústavou SR. "O tejto námietke plénum ÚS rozhodlo, že sudca Peter Brňák nie je vylúčený z konania," uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Na základe námietky Daniela Lipšica dnes plénum ešte pred začatím pojednávania rozhodlo o vylúčení sudcu Juraja Horvátha z výkonu sudcu vo veci súladu interrupčného zákona s Ústavou SR.
Navrhovateľov, skupinu 31 poslancov Národnej rady SR, zastupuje exminister Daniel Lipšic. Na strane odporcu, Národnej rady SR je advokát Miroslav Abelovský.
Ústavný problém podľa navrhovateľov spočíva v tom, že do dvanástich týždňov tehotenstva nemá ľudský plod podľa slovenskej právnej úpravy žiadnu ochranu.
Iniciatíva skupiny poslancov Národnej rady SR vznikla ako reakcia na neúspešný pokus presadiť zákaz interrupcií do novely Ústavy SR v roku 2001. Niektoré občianske združenia považujú súčasné znenie interrupčného zákona z roku 1986, ktorý umožňuje vykonať umelé prerušenie tehotenstva do 12. týždňa bez udania dôvodu a do 24. týždňa z vážnych zdravotných dôvodov, za vyhovujúce.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]