magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Lipšic nie je spokojný s rozhodnutím ÚS vo veci interrupcií.
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 04 2007 - 15:13 GMT
(TASR) - Daniel Lipšic, zástupca skupiny poslancov, nie je spokojný s rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci podaného návrhu na preskúmanie nesúladu interrupčného zákona a príslušných vyhlášok ministerstva zdravotníctva s Ústavou SR.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR vyhovelo časti návrhu skupiny 31 poslancov vo veci nesúladu interrupčného zákona s Ústavou SR. Plénum Ústavného súdu uznalo nesúlad vyhlášky ministerstva zdravotníctva SR z roku 1986 s Ústavou SR, ktorá umožňuje prerušiť tehotenstvo z genetických dôvodov do 24 týždňov jeho trvania.
"Na jednej strane nám síce vyhovel v podružnej téme, to znamená v šesťmesačnej lehote v prípade interrupcie z genetickej chyby. Na druhej strane rozhodol hlasom v pomere sedem - päť o tom, že platná právna úprava je súladná s Ústavou SR. Článok 15 ods. 1 ústavy je pomerne jasný a pokiaľ by sme sa držali textu ústavy, prišli by sme na to, že ľudský život je potrebné chrániť v každom vývinovom štádiu. ÚS povedal, že je v poriadku, že v prvom trimestri právo na ľudský život nepožíva žiadnu právnu ochranu voči právu na súkromie a to si myslím, že naša právna úprava ústavy nehovorí."
Na základe rozhodnutia ÚS všetky podstatné spoločenské otázky musia byť upravené zákonom. Lehota na vykonanie prerušenia tehotenstva predstavuje podstatnú otázku zákonnej úpravy, ktorá musí byť upravená iba zákonom a nie vyhláškou. ÚS zdôraznil, že svojim nálezom nespochybňuje genetické dôvody interrupcií.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]