magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na gymnáziu na Poštovej ul. robia porovnávacie testy pre české školy.
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 05 2007 - 12:32 GMT
Možnosť vykonať porovnávaciu skúšku na české vysoké školy majú aj študenti na východe Slovenska. Popri Žiline a Bratislave môžu svoje schopnosti otestovať aj na gymnáziu na Poštovej ulici v Košiciach. Rozdielové testy sú na českých vysokých školách považované za jedno z rozhodujúcich, prípadne smerodajných kritérií pri prijímaní uchádzača o štúdium.

Národné porovnávacie skúšky z roka na rok akceptuje čoraz viac českých vysokých a stredných škôl. V uplynulom akademickom roku sa rozhodlo prijímať uchádzačov podľa Národných porovnávacích testov 28 fakúlt českých univerzít a vysokých škôl. Počet univerzít, ktoré prejavili záujem o takýto spôsob testovania sa oproti minulému roku zdvojnásobil, uvádza sa na webovej stránke českej spoločnosti SCIO, ktorá testy pripravuje v spolupráci s ministerstvom školstva ČR. Skúšky sú platné pre viaceré fakulty. V tomto roku organizátori predpokladajú, že testami prejde okolo 50.000 českých študentov.

"Ide o testovú formu skúšok, veľmi objektívnu, pod veľmi prísnou kontrolou administrátorov. Skúška sa balí už v triede a testy sa rozbalia až pri opravovaní v Prahe," informoval TASR riaditeľ gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach Marián Ružička, podľa ktorého sú testy veľmi náročné. Začali s nimi v minulom školskom roku.

Spoločnosť SCIO vypisuje každoročne tri až štyri termíny, na ktoré sa môžu študenti prihlásiť. "Minulého roku prešlo týmito testami cez 200 študentov. V tomto roku je prihlásených okolo 500 študentov z Košického a Prešovského kraja. Ako obstoja alebo obstáli minuloroční študenti, nevieme, výsledky prídu každému poštou," dodal Ružička.

Skúšky sú spoplatnené. Študent môže skúšku opakovať aj viackrát, kým nie je s výsledkom spokojný. "Pri prijímaní na vysoké školy si môže študent uplatniť lepší výsledok skúšky," uviedol Ružička.

Riaditeľa slovenského gymnázia trápi, že české školy si na jednej strane zjednodušujú cestu našich študentov k nim. "Po tejto stránke ma to skôr mrzí, že im dávame takýto priestor. Na druhej strane chápem a obdivujem ich prístup k potenciálnym novým študentom, ako vychádzajú v ústrety, aby nemuseli cestovať do Prahy, ale aby si to urobili v blízkosti bydliska," dodal Ružička.

Postup prihlasovania, podmienky a cenník testov je zverejnený na webovej stránke www.scio.cz.

Na Slovensku centrálne prijímacie skúšky na vysoké školy neexistujú a podľa slov Vladimíra Burjana zo spoločnosti EXAM testing, s.r.o. ani tak skoro existovať nebudú. "Na rozdiel od nás Česi doposiaľ nemajú centrálne maturitné testy, ktoré akceptujú vysoké školy. U nás sa zatiaľ nič podobné na spôsob českých Národných porovnávacích testov nepripravuje a ani to nie je potrebné," povedal Burjan.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]