magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Leteckej fakulte TU hrozí vysťahovanie z laboratória.
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 05 2007 - 15:02 GMT
(TASR) - Leteckej fakulte (LF) košickej Technickej univerzity (TU) sídliacej v areáli bývalej Vojenskej leteckej akadémie (VLA) hrozí vysťahovanie z jej špeciálneho laboratória spaľovacích motorov, ktoré je v budove patriacej Ozbrojeným silám (OS) SR. Tie žiadajú nájomné 700 korún za meter štvorcový, pričom plocha laboratória je 550 metrov štvorcových.

Vysťahovať by sa mala LF TU do polovice decembra. Dekan František Olejník považuje sťahovanie za nereálne, pretože nemajú vhodné náhradné priestory, technológie a zariadenia laboratória sú pevne nainštalované a museli by ich pre sťahovanie doslova demolovať. Navyše, ako uviedol dnes na tlačovej konferencii, peniaze za nájom by chýbali vo vyučovacom procese fakulty. Pripravujú preto z úrovne rektorátu TU stretnutie s ministrom obrany SR Františkom Kašickým na riešenie tohto i ďalších "vzťahových" problémov. Tie sa nahromadili po tom, čo bol prijatý zákon o transformácii bývalej VLA a v jej areáli LF TU od februára 2005 spoluexistuje s vojenskými zložkami.
"Ja nie som sudca, aby som vinil niekoho, kto zapríčinil súčasný stav. Môj názor je taký, že zákon bol pripravený v dobrej viere, ale život priniesol niektoré veci, s ktorými sa nerátalo a nedali sa prejudikovať dopredu," uviedol Olejník pre TASR. Dekan je presvedčený, že po stretnutí s ministrom, ktoré by sa malo uskutočniť tento mesiac, sa veci pohnú dopredu.
Hovorca Ministerstva obrany (MO) SR Vladimír Gemela pre TASR uviedol, že najnižšie nájomné za užívanie laboratória, ktoré dočasne vyhlásili za prebytočný majetok OS SR, určili škole podľa platného sadzobníka príslušnej mestskej časti. List z TU o problémoch LF dostal minister 20. novembra a v súčasnosti odborné zložky MO SR pripravujú k nemu stanoviská, dodal Gemela.
Olejník na tlačovej konferencii spresnil, že laboratórium nie je jediný, aj keď najakútnejší "vzťahový" problém LF TU a OS SR. V areáli VLA totiž fakulta získala do vlastníctva 17 budov s pozemkami pod nimi. Nepatria jej však priestory medzi budovami, čo školu obmedzuje v rozvojových zámeroch a skvalitňovaní infraštruktúry. Vo vlastníctve OS SR sú aj rôzne športoviská areálu, ktoré však študenti fakulty nemôžu vo voľnom čase využívať, pretože tam platia vojenské predpisy. Čiastočne sa už podarilo vyriešiť problémy so vstupom civilných osôb cez vrátnicu areálu, ktorá je pod vojenským dohľadom.
VLA zrušili k 31. augustu 2004. Po prechodnom období existencie Ústavu aeronautiky vznikla k februáru 2005 LF ako deviata fakulta TU, ktorá pripravuje špecialistov pre civilné letectvo. Ako informoval Olejník, záujem o štúdium je veľký. Dnes má škola po necelých troch rokoch existencie 1680 poslucháčov a 17 akreditovaných študijných odborov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]