magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci KSK chcú racionalizáciou škôl ušetriť 16 miliónov korún.
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 10 2007 - 15:15 GMT
(TASR) - Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) schválili návrh druhej etapy racionalizácie siete škôl a školských zariadení v pôsobnosti kraja. Zo siete budú k 31. augustu 2008 zrušené dve školy: SOU poľnohospodárske v Michalovciach a SOU poľnohospodárske v Strážskom. Zo siete budú vyradené štyri školy v prírode, niektoré domovy mládeže, školské jedálne a výdajne stravy.

Školy v prírode v Kojšove, Rejdovej, Inovciach a v Gelnici nedokázali podľa slov vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča konkurovať iným ubytovacím zariadeniam. "Školy v prírode boli poddimenzované. Perspektívu týchto zariadení pri súčasnom stave financovania nevidia ani samotní riaditelia," povedal Kandráč. "Záujem o školy v prírode je nižší. Prevádzka nie je lacná a jeden deň pobytu je nákladný. Tieto objekty sa snažíme posúvať mestám a obciam, zbytok budeme musieť komerčne predať," skonštatoval predseda KSK Zdenko Trebuľa.
Podľa jeho informácií ročne zo systému vypadnú tri školy. Medziročne je pokles okolo 3000 žiakov v kraji. "V konečnom dôsledku ide o veľké straty financií vo forme normatívov. Prvá etapa racionalizácie priniesla úsporu 30 miliónov korún, v druhej by sme chceli ušetriť 16 miliónov korún," spresnil Trebuľa, ktorý poprel znižovanie kvality vyučovania na dotknutých školách.
K 1. aprílu budúceho roka bude do siete škôl a školských zariadení zaradená SOŠ ovocinárska a vinohradnícka vo Viničkách. Od septembra pribude do siete SOU potravinárske v Košiciach, SOŠ na Ostrovského ulici v Košiciach, Združená stredná škola v Moldave nad Bodvou, Učilište internátneho typu v Štítniku, Osemročná stredná odborná škola internátneho typu v Nižnej Slanej, Obchodná akadémia v Kráľovskom Chlmci a učilište v Prakovciach.
K sťahovaniu dôjde na dvoch školách. Košické športové gymnázium sa z Popradskej ulice presťahuje do priestorov terajšieho SOU pôšt a telekomunikácií na Triede SNP, odkiaľ sa učilište presťahuje do budovy SOU železničného na Palackého ulici v Košiciach. S návrhom poslancov nesúhlasia rodičia a študenti SOU, ktorí dnes prišli aj na úvod rokovania zastupiteľstva KSK. "Našli sme vhodné riešenie, ktoré garantuje, že SOU pôšt a telekomunikácií nebude mať horšie podmienky, ako má v terajšej budove na Triede SNP," argumentoval Kandráč.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]