magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovensko získalo prvú zlatú medailu na astronomickej olympiáde.
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 12 2007 - 09:06 GMT
(TASR) - Slovensko získalo prvú zlatú medailu na Medzinárodnej olympiáde v astronómii a astrofyzike (IOAA), ktorá v nedeľu 9. decembra vyvrcholila v Thajsku. Na olympiáde si zmeralo vedomosti 81 súťažiacich z 21 krajín a udelili 17 zlatých, 20 strieborných a 14 bronzových medailí a 14 čestných uznaní.

Slovenskí študenti, víťazi 1. ročníka slovenskej Astronomickej olympiády Miroslav Kubala, študent Gymnázia v Kysuckom Novom Meste a Róbert Barsa, člen astronomického krúžku v Centre voľného času Domino, v súčasnosti študent 1. ročníka na Technickej univerzite v Košiciach, sa z Thajska vracajú so zlatou a bronzovou medailou. "Róbert Barsa získal zlatú medailu za 10. miesto a Miroslav Kubala bronzovú za 53. miesto," informoval člen výpravy a predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) Juraj Zverko.
Grant na financovanie projektu získala Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV so sídlom v Tatranskej Lomnici od Agentúry pre podporu vedy a výskumu (APVV). Spoluriešiteľskou organizáciou je Astronomický ústav SAV.
Medzinárodná súťaž sa koná pod záštitou thajského kráľa Rámu IX., s ktorým sa slovenská výprava osobne stretla 5. decembra, v deň jeho 80. narodenín.
Druhý ročník Astronomickej olympiády na Slovensku chcú organizátori odštartovať v januári 2008. O prvý ročník prejavilo záujem viac ako 400 žiakov základných a stredných škôl, z nich prvý dvaja získali možnosť reprezentovať Slovensko v Thajsku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]