magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kočíkovu novú básnickú zbierku Zóna prezentovali v Košiciach.
@ Kultúra -> Literatúra      Dec 13 2007 - 08:59 GMT
(TASR) - Zóna je názov najnovšej - už ôsmej básnickej zbierky košického básnika Tibora Kočíka, ktorú v edícii Poézia vydalo v týchto dňoch bratislavské vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov. Prezentovali ju dnes v košickej Verejnej knižnici Jána Bocatia v priestoroch Fotogalérie NOVA.

Zbierka obsahuje štyri dlhé básnické skladby s názvami Grafity, Vodopád, Rock in love a Zraniteľnosť. Ide o modernú reflexívnu lyriku odzrkadľujúcu rozporuplnosť postindustriálnej, postmodernej či posttotalitnej doby.
Podľa literárnych kritikov Kočíkova Zóna prináša netradičný pohľad na aktuálne životné témy. Básnik nastavením poetického zrkadla poukazuje na dobovú tendenciu, ktorá sa vedome či nevedome usiluje zbaviť človeka zodpovednosti za svoje konanie. Všíma si aj také znaky súčasného života, ako je informačné zahltenie, zníženie estetického zážitku a deformovanie reality reklamnou kultúrou. Objavujú sa motívy drogovej závislosti, odcudzenosti, citovej vyprahnutosti, nehostinnosti betónového priestoru, masmediálnej manipulácie, medzigeneračných rozporov, zneužívania politickej moci, tupej pornografie a podobne. Autorov jazyk je obrazný, metaforicky nasýtený, texty sa vyznačujú vysokou mierou apelatívnosti a naliehavosti.
Básnik strednej generácie Tibor Kočík patrí medzi etablovaných slovenských autorov. Známy je aj ako esejista, editor a publicista. Vydal už niekoľko zbierok, napríklad Vnútrozemie, Premenlivé dno, dlhá jazda/ružová záhrada a iné. Medzi jeho ostané diela patrí zbierka Byť namiesto mať, či výber z jeho doterajšej tvorby, ktorý pod názvom Vnútorný pohyb zostavil Igor Hochel.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]