magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

PREZIDENT: Rozhodne v kauze sudcu Ústavného súdu SR Juraja Horvátha.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 02 2008 - 14:35 GMT
(TASR) - Kauzou sudcu Ústavného súdu SR Juraja Horvátha, ktorého odsúdili v roku 1996 za krátenie dane, sa v rámci svojich ústavných právomocí bude prezident republiky Ivan Gašparovič zaoberať v najbližších dňoch. Potvrdil to dnes TASR hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Do rúk prezidenta, medzi ústavné kompetencie ktorého patrí aj menovanie a odvolávanie ústavných sudcov na základe článku 138 Ústavy SR, sa vec dostala po tom, čo Horváth napriek výzve sudcov na decembrovom rokovaní pléna ÚS SR, aby do konca roku odstúpil, tak neurobil.
Ako spresnila dnes pre TASR riaditeľka Kancelárie predsedníčky ÚS SR ¼ubica Mackovičová, Horváth sa na rokovaní pléna vyjadril, že sa funkcie sudcu ÚS nevzdá. Plénum preto zmocnilo predsedníčku ÚS SR Ivettu Macejkovú, aby podľa zákona o ÚS bez zbytočného odkladu zaslala prezidentovi SR právoplatný rozsudok za úmyselný trestný čin na ďalší postup v zmysle ústavy, uviedla Mackovičová.
Podľa Trubača prezident dostal list v polovici decembra, avšak pre naliehavejšie štátnické povinnosti sa ním bude zaoberať v najbližšom období a rozhodne.
Horváth sa podľa vlastných medializovaných vyjadrení nehodlá funkcie vzdať preto, lebo v čase, keď kandidoval na sudcu ÚS SR, mal už trest zahladený.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]