magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vyšetrovanie tragickej Langošovej nehody z roku 2006 bude pokračovať.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 02 2008 - 14:35 GMT
(TASR) - Vyšetrovanie tragickej dopravnej nehody bývalého šéfa Ústavu pamäti národa Jána Langoša z roku 2006 bude pokračovať.
Ako informoval dnes hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko, vyšetrovateľ síce predložil vlani 18. decembra na Okresnú prokuratúru Košice - okolie vyšetrovací spis s návrhom na opätovné zastavenie trestného stíhania, dozorujúci prokurátor však jeho návrh neakceptoval a vrátil trestnú vec 31. decembra vyšetrovateľovi na doplnenie vyšetrovania. Dôvodom postupu prokurátora bola skutočnosť, že v priebehu doterajšieho vyšetrovania sa nepodarilo odstrániť rozpory v znaleckom posudku o príčinách nehody, uviedol Filičko.

Hovorca pripomenul, že trestné stíhanie v tejto veci už raz zastavili vlani v januári. Na základe odborného vyjadrenia, ktoré predložil zástupca poškodenej strany v apríli 2007, generálny prokurátor zrušil uznesenie o zastavení trestného stíhania. Nariadil vo veci ďalej konať, keďže odborné vyjadrenie predložené poškodenou stranou spochybňovali niektoré závery znaleckého posudku. Dozorujúci prokurátor vydal následne pokyn na doplnenie vyšetrovania, a to predovšetkým na doplnenie znaleckého posudku. Znalec sa mal vyrovnať s tvrdeniami odborného vyjadrenia predloženého poškodenou stranou.
Filičko doplnil, že znalec aj po tom, čo bol vykonaný vyšetrovací pokus, doplnil znalecký posudok a vyšetrovateľ na základe neho navrhol opätovne trestné stíhanie zastaviť. Dozorujúci prokurátor sa s týmto návrhom nestotožnil a konštatoval, že naďalej existujú rozpory v znaleckom posudku, keďže znalec zodpovedal niektoré otázky nepresne a neúplne. Prokurátor preto dospel k záveru, že v danom prípade treba pribrať do konania iného znalca. Takýto postup totiž ustanovuje Trestný poriadok, ak odstraňovanie pochybností a nejasností znaleckého posudku nebolo úspešné. Prokurátor však zároveň nariadil, aby vyšetrovateľ pribral na podanie znaleckého posudku znalecký ústav, keďže je to potrebné na preskúmanie posudku doterajšieho znalca. Od výsledkov znaleckého posudku, ktorý podá znalecký ústav, bude závisieť ďalší postup a rozhodnutie v tejto veci, dodal Filičko.
K dopravnej nehode medzi vozidlom Jána Langoša a multikárou došlo 15. júna 2006 v úseku medzi Drienovcom a Turňou nad Bodvou. Langoš zahynul na mieste nehody, vodiča multikáry Štefana H. previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice. Podľa doterajších výsledkov policajného vyšetrovania bol vinníkom nehody Langoš. Polícia preto navrhla prokuratúre trestné stíhanie vodiča Štefana H. zastaviť.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]