magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hodnoty za približne 1,2 miliardy Sk uchránili hasiči v Košickom kraji.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 15 2008 - 12:55 GMT
(TASR) - Hodnoty za približne 1,2 miliardy korún uchránili pri vlaňajších 5116 výjazdoch k požiarom a technickým a ekologickým zásahom hasiči v Košickom kraji.

Celkových 2812 požiarov v kraji, čo bolo najviac v rámci Slovenska, spôsobilo priame škody za viac ako 91 miliónov korún. Dvanásť ľudí pri nich zomrelo a 27 sa zranilo. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Ján Barilla, pod vysokú požiarovosť sa podpísalo predovšetkým nepriaznivé jarné počasie, suchý rok, ale aj nezodpovedný prístup ľudí vypaľujúcich suchú trávu a zakladajúcich ohne v blízkosti lesov.
Nepriaznivú štatistiku v požiarovosti predznamenal už prvý požiar na prelome rokov 2006 - 2007, keď hasiči likvidovali v zložitom horskom teréne oheň v Národnom parku Slovenský raj na kopci Matka božia. Jeho obdobou bol aj júlový požiar v Poráčskej doline v okrese Spišská Nová Ves, kde sa ukázali ako neefektívne aj vrtuľníky a hasiči museli privádzať vodu hadicami po zemi.
Celkove zaznamenali vlani v Košickom kraji 942 prípadov vypaľovania suchej trávy a porastov, pričom najviac ich bolo v okrese Košice a Spišská Nová Ves, ktorý v tomto smere je na poprednom mieste v rámci Slovenska. Ako informoval Jozef Cincula z KR HaZZ, za vypaľovanie trávy zistené pri hliadkovaní uložili 33 blokových pokút vo výške 10 300 korún.
Medzi 13 závažnými požiarmi, kde škoda prevyšuje 3 milióny korún, bol aj požiar haly v priemyselnom parku v Jaklovciach, kde vyčíslili škodu na takmer 19 miliónov korún.
Barilla informoval, že vlani sa opäť skvalitnilo technické vybavenie staníc HaZZ i výstroj hasičov z hľadiska ochrany ich zdravia a bezpečnosti. V každom okrese už majú napríklad termovíznu kameru, ktorá im pomáha lepšie sa orientovať v zadymenom prostredí. Hasiči privítali zmeny v sociálnom zabezpečení, ktoré im priniesli podobné podmienky odchodu do výsluhového dôchodku, ako majú policajti. Podľa Barillu to pomôže omladiť rady hasičov a zvýšiť ich akcieschopnosť. V Košickom kraji očakávajú, že v tomto roku odíde do dôchodku po 30 rokoch služby približne 20 ľudí.
Popri planých poplachoch riešia hasiči aj situácie, keď musia strážiť drahú techniku pred vykradnutím. Napríklad na košickom sídlisku Lunik 9 ju pri zásahoch strážia policajti. Na tomto sídlisku zaznamenali aj hádzanie kameňov deťmi do hasičov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]