magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

OS Košice II odročil 124-miliónovú spreneveru na február.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 21 2008 - 11:29 GMT
(TASR) - Pojednávanie 124-miliónovej sprenevery na Okresnom súde Košice II bolo dnes odročené na 18. februára kvôli neprítomnosti člena senátu. "Dôvodom neúčasti bolo úmrtie a pohreb v rodine jedného z členov senátu. Senát nemohol pojednávať," informovala TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Na programe senátu Okresného súdu Košice II dnes malo byť doplnenie dokazovania v prípade vyše 124-miliónovej sprenevery v súvislosti s kauzou rekonštrukcie niekdajšieho sídla HZDS v Bratislave.
V kauze už okresný súd rozhodol v januári 2004. Po prekvalifikovaní skutku obžalovaných Františka C., Milana B. a Vladimíra K. uznal vinnými z pokračujúceho trestného činu podvodu. Za jeho spáchanie prvým dvom vymeral tresty po 8 rokov v druhej nápravnovýchovnej skupine. Súčasne im uložil povinnosť spoločne uhradiť VSŽ, a. s. Košice, škodu 2 181 356 korún. Obžalovanému Vladimírovi K. súd uložil 24 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 5 rokov a peňažný trest 75 000 korún. Proti rozsudku sa odvolali obžalovaní aj prokurátor. V septembri 2005 Krajský súd v Košiciach zrušil napadnutý verdikt a vrátil ho prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania. V rámci neho súd vypočuje ďalších svedkov a priberie do konania súdneho znalca.
Ako ďalej uviedla Gálová, rozostavanú administratívnu budovu, ktorej sa kauza týka, kúpili VSŽ od spoločnosti Harvard Capital - Consulting Slovakia, a. s., v septembri 1994. Po ukončení stavebných prác bola na základe kolaudačného rozhodnutia uvedená do užívania. Následne v septembri 1996 bola medzi VSŽ a spoločnosťou Ferrost uzavretá nájomná zmluva, ktorej účelom bolo užívanie, prevádzkovanie, správa a údržba celej nehnuteľnosti. O 11 mesiacov neskôr uvedené subjekty uzavreli zmluvu o diele. Napriek tomu, že išlo o novostavbu, predmetom zmluvy boli stavebné práce, vykonávanie opráv a údržby podľa požiadaviek VSŽ. Podľa žalobcu v súvislosti s vyfakturovanými fiktívnymi prácami VSŽ vznikla škoda 124 867 981 korún. V júni 1998 boli vyfakturované ďalšie fiktívne práce za vyše 12 miliónov korún, ale k finančnej úhrade nedošlo, pretože železiarne faktúru neakceptovali.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]