magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Podľa ZSS sa sudcom nebude môcť stať agent ŠtB a SIS
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 23 2008 - 09:09 GMT
(TASR) - V snahe očistiť sudcovský stav chce Združenie sudcov Slovenska (ZSS) navrhnúť, aby sa sudcom nemohol stať bývalý agent ŠtB a SIS. Návrh je jednou z noviniek, ktorú chce združenie zakomponovať do pripravovanej novely zákona o sudcoch a prísediacich.

"Ide o opatrenie do budúcnosti. Sudcovia, ktorí prišli do roku 1992, boli povinne lustrovaní. Po roku 1992 zákon nevyžadoval platné lustračné osvedčenie pri uchádzaní sa o funkciu sudcu," informovala prezidentka ZSS Jarmila Sopková Maximová.
V zákone o sudcoch chce ZSS okrem iného navrhnúť, aby pri výberovom konaní do funkcie predsedu okresného a krajského súdu bol vybraný najlepší uchádzač a aby minister spravodlivosti nemal právo vybrať jedného z troch najlepších uchádzačov. "Okrem toho si myslíme, že výber predsedov súdov by mal prejsť z ministra spravodlivosti SR na Súdnu radu SR," povedala Sopková Maximová.
ZSS ministerstvu spravodlivosti predložilo niekoľko ďalších výhrad. "Problémom je aj nepremlčateľnosť disciplinárneho previnenia za prieťahy v súdnom konaní, pretože previnenie za prieťah v súdnom konaní sa v súčasnosti vôbec nepremlčiava. To znamená, že ak sa sudca dopustí prieťahu, môže byť braný na zodpovednosť aj po 15 rokoch, čo nepovažujeme za únosné," uviedla Sopková Maximová, ktorá za nedokonalú považuje aj novelu zákona o zodpovednosti za škodu pri výkone verejnej moci, kde sa napríklad nedá presne určiť zodpovedná osoba pri tajnom hlasovaní v senáte.
Celorepubliková rada ZSS sa dotkla aj problematiky nevybavených vecí. "Snahu výkonnej moci a správy súdov dosiahnuť zníženie počtu nevybavených vecí považujeme za zákonnú. Na druhej strane nemôže ísť tak ďaleko, aby interným opatrením alebo rozvrhom práce konkrétnemu sudcovi stanovovala vopred počet vecí na určité obdobie," povedala viceprezidentka ZSS Dana Bystrianska.
Podľa slov Sopkovej Maximovej v súčasnosti pripadá v priemere na jedného sudcu okolo 380 vecí ročne. K ich najväčšiemu nárastu na súdoch došlo v 90. rokoch.
ZSS je jednou z troch sudcovských organizácií na Slovensku. Združuje takmer polovicu slovenských sudcov. Okrem ZSS sú sudcovia združení v Slovenskej únii nezávislého súdnictva a v Asociácii sudkýň Slovenska.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]