magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Crown Energy pripravuje geologický priekum rádioaktívnych nerastov.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 23 2008 - 14:05 GMT
(TASR) - Na hľadanie ložísk rádioaktívnych nerastných surovín a sprievodných kovov bude zameraný geologický prieskum vo vybraných štyroch lokalitách východného a stredného Slovenka, ktorý začne v jarných mesiacoch spoločnosť Crown Energy, s.r.o., Bratislava.

V tomto roku chce Crown Energy investovať do prieskumu približne 10 miliónov Sk. Povolenie Ministerstva životného prostredia SR získala koncom minulého a začiatkom tohto roku, uviedol dnes pre TASR jeden z konateľov spoločnosti Ivan Ožvolda. Spresnil, že prieskum sa týka okolia obcí Zemplín, Vikartovce, Kluknava a Selce, kde sú horniny z prvohôr. Zdôraznil zároveň, že skúmať územia budú zatiaľ len druhotnými, tzv. geofyzikálnymi metódami. Znamená to, že nejde o deštrukciu povrchu, ale o povrchové prístrojové meranie úrovne rádioaktivity, tepelných pomerov, či šírenia vån, čo môže potvrdiť alebo vylúčiť prítomnosť nerastov.
"Výsledky prieskumu odovzdáme bezplatne štátu, ktorý ako jediný z ústavy má v kompetencii starať sa o nerastné bohatstvo," uviedol Ožvolda. Odmietol obavy samospráv a ochranárov, že prieskumom poškodia životné prostredie. Podľa jeho slov Crown Energy nemá ťažobné práva a robí výlučne prieskumy.
Crown Energy založila vlani austrálska spoločnosť GB Energy so sídlom v Perthe. Je to už jej druhá pobočka na Slovensku. Jej predchodkyňa sa v minulosti zaoberala hľadaním ropy a zemného plynu. Výsledky však nepotvrdili možnú efektívnu ťažbu, dodal Ožvolda.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]