magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Podnikateľ za podvody s hliníkom dostal sedemročný trest
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 24 2008 - 15:10 GMT
(TASR) - Sedemročný nepodmienečný trest vymeral dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 53-ročnému podnikateľovi Bohumilovi F. z Košíc. Uznal ho vinným zo spáchania trestného činu podvodu sčasti dokonaného a sčasti v štádiu pokusu. Odpykať by si ho mal v druhej nápravnovýchovnej skupine. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor, obhajca Bohumila F. - ten na vynesení rozsudku nebol prítomný - a poškodené strany sa k nemu vyjadria až po jeho písomnom doručení.

Senát konštatoval, že svedkovia a listinné dôkazy jednoznačne preukázali, že podnikateľ Bohumil F. sa dopustil podvodov. Svojim obchodným partnerom predkladal falšované doklady o tom, že vlastní hliník, ktorý im ponúkal. Zobral od nich zálohu, ktorú im potom nevrátil, alebo im vrátil iba časť z nej.
Prokurátor ho obžaloval zo spáchania trestného činu podvodu a žiadal pre neho osemročný nepodmienečný trest. Obhajca obžalovaného však tvrdil, že jeho klient je nevinný a žiadal ho spod obžaloby oslobodiť. Bohumil F. takisto tvrdil, že je nevinný a podvodu sa nedopustil.
Podľa obžaloby, s ktorou sa stotožnil aj súd, Bohumil F. ako vlastník firmy Slovtrading - BF Košice mal ešte koncom 90. rokov minulého storočia poškodiť o státisíce korún štyri české a slovenské spoločnosti nedodaním hliníka, na dodávku ktorého s nimi uzavrel zmluvy a vopred mu zaň zaplatili. Od ďalšej pražskej firmy, ak by mu bola na základe ním predložených falošných dokladov za ponúkaný hliník vopred zaplatila, by bol vylákal viac ako 15 miliónov korún.
Také šťastie nemali v istej banskobystrickej firme, ktorá na základe Bohumilom F. predložených falošných dokladov mu požičala americké doláre v prepočte za bezmála 3,8 milióna korún. Z tejto sumy jej doteraz vrátil necelých 100.000 korún. Bohumil F. na súde síce viackrát uviedol, že pracuje na tom, aby banskobystrickej firme uhradil takmer 3,8 milióna korún, pretože peniaze mu požičal jeho vtedajší priateľ. Ten dnes len stroho konštatoval, že ak to nedokázal urobiť za osem rokov, tak to neurobí nikdy. Bohumil F. totiž síce podniká v Česku, ale žiaden majetok nevlastní.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]