magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Podnikateľka Monika Z. čelí obžalobe z vyše 23-miliónového podvodu.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 25 2008 - 08:42 GMT
(TASR) - Na Krajskom súde v Košiciach včera pokračovalo pojednávanie kauzy vyše 23-miliónového podvodu, z ktorého je obžalovaná 36-ročná podnikateľka Monika Z. Na žiadosť obžalovanej súd pojednával v jej neprítomnosti. Pri prezentácii prítomných sa ukázalo, že z piatich predvolaných svedkov sa traja ospravedlnili a jednému nebolo doručené predvolanie. Pred senát predstúpila len poškodená Mária K., ktorá pricestovala až z Prahy. Po jej vypočutí predseda senátu odročil pojednávanie na 26. februára.

Obžaloba viní 36-ročnú podnikateľku Moniku Z., trestne stíhanú na slobode, zo spáchania troch skutkov. Najzávažnejším z hľadiska počtu poškodených a výšky spôsobenej škody, je trestný čin podvodu, v ktorom figuruje 70 tichých spoločníkov. Jeho korene siahajú do roku 1999. Ide o následky fungovania jednej z menších nebankových inštitúcií, na čele ktorej stála obžalovaná. Podnikala ako fyzická osoba na meno Monika Z. - F. A. R. O.
Podľa obžaloby prokurátora pod zámienkou zabezpečenia troj- až štvorpercentného mesačného zúročenia, mala vylákať od 70 tichých spoločníkov najmenej 21.724.284 korún. Tí uverili jej sľubom, že ich peniaze investuje v Rakúsku do obchodu s nehnuteľnosťami a zo zisku im bude vyplácať vysoké výnosy.
S výnimkou piatich najneodbytnejších poškodených, ktorí Moniku Z. urgovali a otravovali dovtedy, kým im nevrátila vložené peniaze a torzo ďalších finančne uspokojila aspoň čiastočne, drvivá väčšina nedostala späť absolútne nič. Na uspokojenie „rebelov“ obžalovaná použila z vkladov 4.267.797 korún.
V prípravnom konaní aj na pojednávaní obžalovaná využila právo nevypovedať. Senát už vypočul asi 50 svedkov. Z výpovedí niektorých vysvitlo, že obžalovanú osobne nepoznali. Nakontaktovali ich na ňu jej známi, respektíve chýr o výhodách biznisu, v ktorom podnikala, sa dozvedeli od svojich príbuzných a spolupracovníkov.
Poškodená Marta K. dnes pred súdom potvrdila, že s obžalovanou uzatvorila zmluvu o tichom spoločenstve s vkladom 100.000 korún. Zdôraznila, že jej neboli vyplatené žiadne úroky, resp., že napriek asi desiatim urgenciám obžalovaná jej peniaze, ktoré vložila, nevrátila.
TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]