magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Holováč prehral súdny spor s cirkvami.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 30 2008 - 08:57 GMT
(TASR) - Košičan Michal Holováč prehral na Okresnom súde Košice II spor s pravoslávnou cirkvou a gréckokatolíckou cirkvou, ktoré žalobou žiadal o nulitu krstu a zrušenie členstva v cirkvi.
Sudkyňa Slávka Zborovjanová v dnes vyhlásenom rozsudku jeho žalobu v plnom rozsahu zamietla, pretože podľa súdu dokazovanie ukázalo, že občianske práva Holováča tieto cirkvi neporušili.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Michal Holováč vyhlásil, že sa proti nemu odvolá a nebude váhať ísť pri ochrane svojich práv až pred Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.
Holováč nebol po vyhlásení rozsudku sklamaný. Na jeho margo však uviedol, že cirkevné právo nie je súčasťou právneho poriadku SR a žiadne súdy nie sú ním viazané. "To, čo rozprávali svedkovia, farári, nemá miesto na všeobecnom súde. Súd musí rešpektovať nález Ústavného súdu, kde je jasne napísané, že cirkevné právo nepatrí do právneho poriadku SR," povedal Holováč. Podľa jeho názoru Ústava SR uznáva autonómnosť cirkví, ale nezbavuje ich povinnosti dodržiavať celý právny poriadok SR. "To je alfa a omega všetkého. Čiže, čaká ma príprava odvolania a ešte nie je skončené. Ja budem používať len právne prostriedky," dodal Holováč.
Žaloba je precedensom v slovenskom súdnictve. Žalobca žiadal gréckokatolícku cirkev a pravoslávnu cirkev o nulitu svojho pravoslávneho krstu, ku ktorému ho priniesli v roku 1956 rodičia, a potom aj o zrušenie členstva v oboch cirkvách s vydaním príslušného písomného dokumentu. Len tak sa podľa vlastných slov môže cítiť slobodným človekom a bez vierovyznania, ako mu to zaručuje Ústava SR.
Pred súdom vystupovali v úlohe žalovaných obe cirkvi preto, lebo Holováč bol na prvom svätom prijímaní pred gréckokatolíckym kňazom. V čase jeho krstu bola totiž gréckokatolícka cirkev prenasledovaná a zakázaná.
Právni zástupcovia oboch cirkví namietali svoju pasívnu legitimáciu v spore, čo v bežnej reči znamená, že v ňom figurujú neopodstatnene. Právny zástupca gréckokatolíckej cirkvi tvrdil, že Holováč nie je jej členom, nefiguruje nikde v jej záznamoch a nezúčastňuje sa obradov. Pravoslávni kňazi okrem iného pred súdom tvrdili, že sviatosť krstu je nezmazateľná a že Holováč ich žiada o to, čo urobiť nemôžu.
Pred súdom vypovedala ako svedkyňa vyše 80-ročná Holováčova matka z obce Nižný Orlík vo Svidníckom okrese. Uviedla, že vždy boli kresťanskou, gréckokatolíckou rodinou a jej syn Michal sa ako dieťa obradov zúčastňoval, dokonca miništroval. "Teraz, keď sú už dospelí, nemôžem im porúčať v ich konaní," uviedla dôchodkyňa. Pred súdom vypovedala po rusínsky a jej slova sudkyni prekladala tlmočníčka.
Pôvodným povolaním učiteľ Holováč, ktorého krst je zaznamenaný v matričnej cirkevnej knihe farnosti vo Vyšnom Orlíku v okrese Svidník, sa obrátil v roku 2003 na Gréckokatolícke a Pravoslávne biskupstvo v Prešove a Košický gréckokatolícky exarchát so žiadosťou o exkomunikáciu, respektíve anulovanie platnosti krstu a cirkevných sviatostí, ale bezúspešne. Preto v roku 2004 požiadal všeobecný súd podľa vlastných slov o súdnu ochranu svojich ústavných a občianskych práv.
Za najvážnejší dôvod svojej snahy zbaviť sa väzieb s cirkvou považuje Holováč svoj nezáujem o historické cirkevné dedičstvo. Podľa jeho názoru má formu "prenasledovania heretikov v ranokresťanskom období, pálenia kacírov, kolaborácie s fašistickým režimom v čase druhej svetovej vojny a v súčasnosti aj otvorených vyhrážok ľuďom, ktorí majú iný ako cirkevný a náboženský svetonázor".
Detaily týchto skutočností Holováč analyzuje vo svojej knihe Tradičné kresťanské hodnoty alebo Asertivita naruby, ktorú vydal v roku 2004 a ponúkol ju aj vtedajším poslancom Národnej rady SR. Kontroverzná kniha vyvolala vo verejnosti a v médiách značný rozruch. Jeho publikácie hodnotili zástupcovia žalovanej strany počas súdneho pojednávania ako urážlivé voči cirkvi.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]