magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predsedníčka ÚS Macejková sa zúčastnila na otvorení justičného roka ES¼P.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 31 2008 - 08:48 GMT
(TASR) - Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková bola medzi 150 najvýznamnejšími európskymi osobnosťami z oblasti práva, ktoré sa 25. januára 2008 zúčastnili na oficiálnom otvorení nového justičného roka Európskeho súdu pre ľudské práva (ES¼P) v Štrasburgu. Súčasťou ceremoniálu bol seminár venovaný úlohe konsenzu v systéme Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Ivetta Macejková sa pri tejto príležitosti stretla s predsedom ES¼P Jeanom-Paulom Costom a pozvala ho na návštevu Ústavného súdu SR. Pozvanie prijal a 3. a 4. apríla pricestuje do Košíc.
Európsky súd pre ľudské práva je súdny orgán založený Európskym dohovorom o ľudských právach. Tvoria ho sudcovia, ktorých počet sa zhoduje s počtom členských štátov Rady Európy. Ako posledná inštancia zaručuje, že zmluvné štáty dodržiavajú svoje povinnosti vyplývajúce z dohovoru.
Rada Európy (RE) je najstaršia medzinárodná politická organizácia Európy, založená 5. mája 1949 Londýnskou zmluvou. Podmienkou členstva v RE je záväzok dodržiavať princípy právneho štátu, demokracie a rešpektovať základné ľudské práva a slobody. Členský štát musí byť zmluvnou stranou štatútu RE a musí tiež prijať a uplatňovať Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Rada Európy sídli vo Francúzsku v Štrasburgu a v súčasnosti ju tvorí 47 členských krajín. Slovenská republika sa stala jej členom 30. júna 1993 a od novembra 2007 do mája 2008 je po prvý raz predsedníckym štátom.
TASR o tom dnes informovala Viera Horniaková z Tlačovej a informačnej služby ÚS SR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]