magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Publikáciou Stopár chce Košičan Holováč prispieť do polemiky o cirkvách
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 31 2008 - 15:33 GMT
(TASR) - Prispieť do polemiky o postavení cirkví v štáte je ambíciou novej publikácie Stopár košického autora Michala Holováča. Ako voľné pokračovanie jeho knihy Tradičné kresťanské hodnoty z roku 2004 ju v týchto dňoch vydalo bratislavské vydavateľstvo Eko - konzult.

"Kniha je pokusom o vyjadrenie mojej osobnej skúsenosti a nespokojnosti s klerikalizáciou politiky, kultúry a spoločenského života na Slovensku vôbec," uviedol pre TASR autor.
Prvým bezprostredným momentom, ktorý ho inšpiroval, bolo podľa jeho slov podpísanie základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou a rovnakých zmlúv s ostatnými registrovanými cirkvami na Slovensku. V knihe prezentuje aj výber z početných reakcií na jeho prvotinu - Tradičné kresťanské hodnoty, ktorá je podľa Holováča priblížením kontroverznej histórie cirkví.
Podľa autora publikácia mapuje reálny vplyv existencie cirkvi na súčasnú slovenskú spoločnosť, najmä po roku 1989. Má ambíciu, ako sa vyjadril, vyplniť názorové vákuum o postavení cirkví v slovenskej spoločnosti autentickou, napoly faktografickou a napoly umeleckou výpoveďou.
Kniha má 170 strán, je čiastočne ilustrovaná fotografiami a vyšla v náklade 1000 kusov.
Holováč vstúpil do povedomia verejnosti nielen ako autor polemických kníh o postavení a aktivitách cirkví, ale aj súdnym sporom s Gréckokatolíckou a Pravoslávnou cirkvou (PC) na Slovensku. Žiadal, aby súd zaviazal PC anulovať jeho krst a aby obe cirkvi mu vydali doklad, že nie je ich členom. Súd mu nevyhovel a jeho žalobu proti obom cirkvám zamietol ako neopodstatnenú.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]