magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tradičné 41. potulky mestom boli venované gotike.
@ Kultúra -> Podujatia      Feb 04 2008 - 09:00 GMT
(TASR) - Priblížiť históriu návštevníkom východoslovenskej metropoly bolo cieľom v poradí už 41. tradičných Potuliek mestom Košice, ktorých účastníci sa dnes zamerali na gotiku.

V priebehu víkendu sa milovníci histórie dozvedeli zaujímavosti o gotických prvkoch aj jednotlivých gotických stavbách v metropole východu. "Spomínaný umelecký štýl vznikol v 12. storočí a architektonicky zjednotil celú Európu. Zavítal aj do Košíc, čoho svedectvom je kaplnka sv. Michala, ktorá je postavená v čisto gotickom štýle," uviedol pre TASR sprievodca mestom Milan Kolcun. Dodal, že košická gotika má 600 rokov a v meste sa umiestnila skoro na každom kroku. V danom slohu je postavený napr. Dominikánsky kostol z 13. storočia a gotikou so secesnými prvkami je poznačený aj Dóm sv. Alžbety, ktorého výstavba sa začala v závere 14. a ukončila sa začiatkom 16. storočia.
Podľa Kolcuna si účastníci potuliek mali možnosť prezrieť aj ukážku torza gotického záchodu v jednom z domov na Hlavnej ulici či gotiku umiestnenú v podzemnom archeologickom múzeu.
Potulky sa v Košiciach konajú už tretí rok. Počas nich sa návštevníci mohli oboznámiť s viacerými témami, ktoré sa dotkli podzemných chodieb v spomínanom meste, židovských či protestantských Košíc, zaujímavá bola aj téma zvony či hodiny Košíc a pod. Na každej zo spomínaných akcií sa zúčastnilo okolo 400 až 500 záujemcov. Najbližšie potulky bližšie predstavia Dóm sv. Alžbety.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]