magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Skupina poslancov napadla ústavnosť Špeciálneho súdu
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 12 2008 - 15:26 GMT
(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zaevidoval včera doručenie podania skupiny poslancov Národnej rady SR na čele s predsedom ¼S-HZDS Vladimírom Mečiarom vo veci ústavnosti Špeciálneho súdu (ŠS). Mečiar v podaní navrhuje zrušiť ŠS.

"Zriadenie ŠS je v rozpore s princípmi právneho štátu...Národná rada SR nemôže zákonom zriadiť akýkoľvek súd...Základným charakteristickým znakom ŠS je pôsobnosť v trestnom súdnictve, ktorá je zúžená v porovnaní so všeobecnými súdmi len na rozhodovanie vo veciach, na ktorých štátu mimoriadne záleží a základnou charakteristikou ŠS je aj osobitný výber sudcov ŠS výkonnou mocou. ŠS má znaky mimoriadneho súdnictva...Vzhľadom na úzku prepojenosť medzi politickými záujmami výkonnej moci a inštitúciou mimoriadneho súdnictva sú demokratické štáty veľmi zdržanlivé pri ich kreovaní. V snahe zabrániť zneužitiu tohto inštitútu mnohé ústavy demokratických štátov výslovne v ústavách zakazujú zriadenie mimoriadnych špeciálnych súdov, čo osobitne platí pre štáty strednej a východnej Európy, ktoré majú s takýmito súdmi veľmi negatívne skúsenosti z čias totalitného režimu," uvádza sa v dnes doručenom podaní.
Absolútny zákaz možno podľa skupiny poslancov nájsť v ústavách 15. európskych štátov, z nich desať patrí do Európskej únie. Zriadením ŠS došlo podľa znenia podania k výraznej nerovnosti medzi sudcami všeobecných súdov a sudcami ŠS počnúc legitimitou sudcu ŠS, ktorá je odvodená od rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu ako orgánu výkonnej moci, cez šesťnásobok funkčného príplatku sudcu ŠS až po zabezpečenie ochrany.
Podanie iniciovali ešte začiatkom februára poslanci ¼S-HZDS, Smeru-SD a SNS. Pod návrh sa podpísalo 46 poslancov. Podľa informácií poslanca za ¼S-HZDS Tibora Cabaja išlo o dohodu predsedov poslaneckých klubov vládnych strán. Koaličné subjekty Ústavnému súdu zaslali 52-stranové podanie v piatok 8. februára.
Iniciatívu na podanie na ÚS v otázke ústavnosti Špeciálneho súdu prezentoval koncom januára líder ¼S-HZDS Vladimír Mečiar. Jeho strana sa domnieva, že ŠS je neústavný. Podľa Mečiara nesúdi len špeciálne prípady, ale aj jednoduché, ktoré robia okresné súdy, a preto navrhuje túto inštitúciu zrušiť. Súd by sa mal začleniť do všeobecných súdov.
Zrušenie Špeciálneho súdu pre jeho bezprecedentné postavenie v systéme slovenského súdnictva navrhoval v minulosti aj minister spravodlivosti Štefan Harabin, so svojím návrhom však neuspel.
Návrhom skupiny poslancov sa bude plénum ÚS zaoberať v najbližších dňoch, kedy bude podanie pridelené sudcovi spravodajcovi.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]