magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Život a dielo Nikolu Teslu priblíži interaktívna výstava.(TASR) - Genialitu veľkého vynálezcu Nikolu Teslu (1856 - 1943) oddnes do konca marca priblíži výstava Nikola Tesla - Človek, ktorý rozsvietil svet v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 13 2008 - 15:23 GMT
(TASR) - Genialitu veľkého vynálezcu Nikolu Teslu (1856 - 1943) od včera do konca marca priblíži výstava Nikola Tesla - Človek, ktorý rozsvietil svet v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.

"Teslova osobnosť vždy upútavala pozornosť a stále nie je dostatočne známa. Bol neobyčajný ako vedec, aj ako človek. Ale Tesla je v prvom rade človek geniálnych výmyslov – objaviteľ. Tesla je čarodejník elektriny a svetla. Na výstave predstavíme mnoho z jeho početných vynálezov, ktoré rozhýbali a zmenili svet a ktoré sú základom pre najnovšie technológie," priblížila hlavnú myšlienku výstavy Jana Ïuricová zo STM.
Nikola Tesla v USA registroval 112 patentov, z ktorých niektoré dodnes používame. Rozšíril poznatky o striedavom prúde a objavil princíp činnosti indukčných motorov. Tesla bol otcom rádiotechnológie, objavil radar, v automobilovom priemysle je autorom patentu na zapaľovanie benzínových motorov, vynašiel transformátor, generátor, tachometer či turbínu.
STM výstavu obohatilo o trojrozmerné exponáty viažuce sa k vynálezom Nikolu Teslu a o interaktívne ukážky. "Medzi exponáty, ktoré návštevníkov nepochybne zaujmú, patrí klasický Teslov transformátor (dvojcievková verzia), na ktorom sú demonštrované umelé blesky nasmerované na Faradayovu klietku, odvážlivci môžu pozorovať umelý blesk v jeho bezprostrednej blízkosti v bezpečí kovovej konštrukcie – klietky, ktorá vytvára clonu ochraňujúcu pred elektrickým výbojom. Oproti Bratislave je naša výstava obohatená o plazmovú guľu, čo je atraktívny svetelný predmet, ktorý ponúka fascinujúcu hru bleskov," doplnila Ïuricová.
Po mimoriadne úspešnej prezentácii v Paríži si výstavu návštevníci na Slovensku prvýkrát prezreli v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave a po Košiciach výstava poputuje do Madridu. Výstava je svojou výpovednou hodnotou, zrozumiteľnosťou a interaktivitou predvádzania vysokonapäťových efektov vhodná na doplnenie učiva pre študentov a žiakov od základných až po vysoké školy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]