magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: S rekordným počtom sťažností LP sa chce vysporiadať do konca roka
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 19 2008 - 21:16 GMT
(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zahltilo v priebehu šiestich dní 14 595 sťažností spoločnosti Lawyer Partners (LP). Bratislavská obchodná spoločnosť sa sťažuje na nečinnosť okresných súdov pri nezaevidovaní sťažnosti formou elektronického dokumentu, podpísaného elektronickým podpisom.

"V súčasnosti sa to všetko skenuje, eviduje do elektronických registrov, čo bude trvať dva-tri mesiace. Následne bude treba skontrolovať odporcov - všeobecné súdy a totožnosť podaní. V prípade, že tieto podania budú totožné, bude sa musieť urobiť analýza. ÚS by sa s tým mohol vysporiadať do konca roka," informovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.
ÚS prijal v súvislosti s rekordným nárastom podaní na dočasnú výpomoc dve pracovníčky. Od vzniku ÚS, od 1. januára 1993 až do 5. februára 2008, bolo na ÚS celkovo doručených takmer 20 tisíc podaní, z nich súd ukončil takmer 19 tisíc vecí. Na ÚS sa v súčasnosti nachádza 942 nevybavených vecí, ku ktorým postupne pribudnú zaevidované sťažnosti spoločnosti LP.
Spoločnosť LP pred ÚS zastupuje advokát Jaroslav Fridrich, ktorý je podpísaný na každej doručenej sťažnosti. K predmetu sťažnosti a podrobnostiam prípravy enormného množstva sťažností v krátkom čase sa nechcel vyjadriť. "Informácie týkajúce sa tejto záležitosti je oprávnená podávať len spoločnosť LP," uviedol Fridrich.
ÚS už vo veci spoločnosti LP rozhodol v decembri minulého roku. Podľa nálezu ÚS Okresný súd v Čadci porušil ústavné právo sťažovateľa, keď nezaregistroval ich sťažnosť podpísanú elektronickým podpisom a v tejto veci nekonal.
Spoločnosť LP mala v minulosti na starosti vymáhanie dlhov od neplatičov koncesionárskych poplatkov za rozhlasové vysielanie. Sťažnosti smerujú proti všeobecným súdom, ktoré neriešili žaloby spoločnosti Lawyer Partners voči neplatiacim koncesionárom. Doručené sťažnosti namietajú porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Spoločnosť celkovo podala v roku 2006 vyše 70 tisíc žalôb na neplatičov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]