magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Financovanie volieb primátora Knapíka bude mať zrejme dohru na súde.
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 21 2008 - 15:35 GMT
(TASR) - Financovanie a zabezpečovanie volebnej kampane košického primátora Františka Knapíka (KDH) bude mať zrejme dohru na súde. Trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu pri financovaní volieb a za zneužitie právomoci verejného činiteľa podal na primátora Viliam Štrelinger, konateľ spoločnosti Viem, ktorá Knapíkovi zabezpečovala billboardovú kampaň.

Štrelinger včera na tlačovej konferencii v Košiciach tvrdil, že Knapík dlhuje okrem vysvetlenia verejnosti, akým spôsobom financoval a organizoval svoju kampaň, aj 1,6 milióna korún spoločnosti Viem za 60 billboardov a 5 megaboardov. Na ich realizácii sa podľa konateľa Viem ústne dohodli v rámci realizácie Knapíkovej volebnej kampane Via Cassovia niekedy na prelome augusta a septembra 2006.
Za veľkoplošné plagáty pre Knapíka spoločnosť Viem podľa jej konateľa zaplatila dodávateľovi (spoločnosti Rabaka) zatiaľ 1,1 milióna korún a ešte je jej dlžná ďalších 500 000 korún. U Knapíka má teda, tvrdí Štrelinger, spoločnosť Viem pohľadávku 1,6 milióna korún. Podľa Štrelingera navyše "existuje dôvodné podozrenie, že primátor počas kampane zneužil na ňu pracovníkov Magistrátu mesta Košice aj počas pracovného času," na čo má údajne dôkazy.
Aj keď Knapík voľby vyhral, krátko po nich volebný štáb konštatoval na adresu Viem, že kampaň bola zlá. "Niečo sa udialo a ostali sme v nemilosti," poznamenal Štrelinger. Dodal však, že aj keby Knapík uspokojil pohľadávku Viem, trestné oznámenie by na neho podal v každom prípade.
Spoločnosť Viem je teraz podľa slov Štrelingera v zložitej finančnej situácii a pohľadávku je ochotná aj predať.
Knapík akékoľvek podlžnosti voči spoločnosti Viem v súvislosti s decembrovými komunálnymi voľbami 2006 odmieta. "Všetky záväzky súvisiace s kampaňou boli vysporiadané. Svedčí o tom aj prehlásenie firmy Viem, ktoré podpísali konatelia Viliam Štrelinger a Emil Chytráček, potvrdzujúce fakt, že obaja neevidujú voči osobe Františka Knapíka alebo KDH žiadnu finančnú pohľadávku," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré primátor poskytol médiám prostredníctvom tlačovej tajomníčky Magistrátu mesta Košice Jany Geročovej.
"Na základe uvedených faktov považujem konanie pána Štrelingera za také, ktoré sa nezakladá na pravde. Záväzky, ktoré vznikli počas volebnej kampane v komunálnych voľbách v roku 2006, boli v plnej miere vyrovnané a nie som si vedomý žiadnych iných podlžností. Suma, ktorú uvádza pán Štrelinger, je fiktívna a nemá opodstatnenie. Moje vyhlásenia vychádzajú z právnej analýzy, ktorú som si po zverejnení rozporuplných vyhlásení pána Štrelingera v médiách nechal vyhotoviť. V súvislosti s jeho protirečivými a nepodloženými výpoveďami som pripravený urobiť právne kroky smerujúce k ochrane môjho mena a potvrdenia vyhláseného stanoviska," uzatvára vo vyhlásení košický primátor.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]