magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

JAHNÁTEK: V energetickej stratégii MH neráta s tepelnou elektrárňou v Trebišove.
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 22 2008 - 15:29 GMT
(TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR podľa ministra ¼ubomíra Jahnátka v energetickej stratégii neráta s tepelnou elektrárňou - novým energetickým zdrojom v Trebišove, o vybudovanie ktorej sa usiluje Československá energetická spoločnosť, a. s., Košice.

"Elektráreň v Trebišove nie je zahrnutá do energetickej stratégie. To znamená, že tento zdroj je mimo našej stratégie a MH nebude podporovať túto elektráreň," uviedol včera Jahnátek pre TASR počas pracovného pobytu v Košiciach, kde vystúpil na pôde Technickej univerzity s prednáškou na tému energetickej bezpečnosti Slovenska.
Podľa Jahnátka energetická bilancia z hľadiska elektrickej energie hovorí, že do roku 2030 musí Slovensko vyradiť staré elektrárne na úrovni približne 3 800 MW inštalovaného výkonu. Na druhej strane stúpne spotreba z 29 TWh na 43 TWh, čo znamená, že je nevyhnutné postaviť nové zdroje na úrovni 8 800 MW inštalovaného výkonu. "Musia byť postavené minimálne 3 nové atómové bloky a 4 vodné elektrárne. Predpokladáme aj výstavbu 4 až 5 veľkých paroplynových cyklov a 2 až 3 tepelných elektrární a obnovu elektrární vo Vojanoch a Zemianskych Kostoľanoch," povedal Jahnátek.
Komplikovanejšia ako v elektrine je podľa ministra situácia v dodávkach plynu, keďže Slovensko ho dostáva tranzitom. Kľúčovou v diverzifikácii zdrojov bude dostavba niektorých plynovodov, predovšetkým Blue Stream, South Stream a Nabucco, ktoré by mali končiť v Maďarsku alebo Rakúsku.
Čo sa týka ropy, rezort pokladá Ruskú federáciu za spoľahlivého a bezpečného partnera. Vzhľadom na to, že aj z Ruska k nám ropa prúdi cez tranzitné krajiny, "ktoré z času na čas robia problémy", ráta rezort aj u tejto strategickej suroviny s novými prepojeniami a diverzifikáciou zdrojov, dodal Jahnátek.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]