magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sterilizácie Rómok boli vykonané v súlade so zákonom.
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 26 2008 - 18:39 GMT
(TASR) - Krajská prokuratúra (KP) v Košiciach uzavrela dnes prípad údajných nezákonných sterilizácií rómskych žien.
V tejto veci sa od roku 2003 viedlo trestné stíhanie vo veci pre trestný čin genocídy. Od roku 1999 v nemocnici v Krompachoch, ako aj na iných gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach na Slovensku údajne v 28 prípadoch dochádzalo k sterilizáciám rómskych žien bezdôvodne a bez ich predchádzajúceho súhlasu.

KP dnes zamietla sťažnosť splnomocnenkyne poškodených Ingrid G., Renáty H. a Magdalény K. proti uzneseniu vyšetrovateľky o zastavení trestného stíhania.
"Podobné rozhodnutie, teda zastavenie trestného stíhania odsúhlasila KP už v roku 2004 a 2005. Toto rozhodnutie prokurátora však napadli tri sťažovateľky prostredníctvom svojej splnomocnenkyne a v novembri 2005 podali sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý v decembri 2006 vydal nález, ktorým uznesenie KP zrušil a prikázal vo veci znovu konať a rozhodnúť," informoval TASR hovorca KP Milan Filičko.
Na základe nálezu ÚS opätovne prebehlo vyšetrovanie. "Po vykonaní vyšetrovania polícia i prokuratúra dospeli k rovnakým záverom, že skutok, ktorý bol predmetom trestného stíhania nie je trestným činom a preto je namieste zastavenie trestného stíhania. Z výsledkov vykonaného vyšetrovania vyplynulo, že sterilizácie boli vykonávané vždy s dobrovoľným a informovaným súhlasom a vždy v prípadoch ohrozenia života a zdravia," dodal Filičko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]