magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sťažovatelia vo veci euroústavy navrhli ÚS uzavrieť s NR SR zmier .
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 28 2008 - 15:24 GMT
(TASR) – Skupina 13 sťažovateľov včera na Ústavnom súde (ÚS) SR navrhla ukončiť spor zmierom. Zástupca sťažovateľov Ondrej Dostál navrhol stiahnutie sťažnosti v prípade, že Národná rada (NR) SR stiahne uznesenie z 11. mája 2005 o prijatí zmluvy o Ústave pre Európu. Pojednávanie bolo vykonané bez prítomnosti zástupcu NR SR, ktorý sa nedostavil.

"ÚS procesný návrh na zmier zamieta. ÚS nemá právomoc uzavierať zmiery," uviedol predseda senátu Ján Auxt.
"Zotrvávame na tom, čo sme vyjadrili v sťažnosti. Sme presvedčení o tom, že došlo k porušeniu práv sťažovateľov na zúčastňovaní sa správy vecí verejných. Trváme na petite veci," uviedol právny zástupca sťažovateľa Dominik Okenica.
"Vzhľadom na to, že zmluva o euroústave je už màtvym dokumentom, je táto vec bezpredmetná a trváme na tom, aby súd uznal, že boli porušené naše práva," uviedol Dostál.
Skupina 13 navrhovateľov - fyzických osôb - namietla na ÚS, že parlament podľa nich porušil ich základné právo priamo sa zúčastňovať na správe verejných vecí, keď 11. mája 2005 ratifikoval zmluvu o Ústave pre Európu bez vykonania referenda.
Sťažovatelia sa na ÚS obrátili 11. júla 2005 a žiadali zrušiť napadnuté uznesenie NR SR, na ktorom trvajú doteraz. ÚS prijal ich sťažnosť a ešte v júli 2005 pozastavil účinnosť uznesenia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]