magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: Prijatie euroústavy bez referenda bolo ústavné.
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 28 2008 - 15:25 GMT
(TASR) – Právo trinástich sťažovateľov v zastúpení Ondreja Dostála, ktorí sa na Ústavný súd (ÚS) SR obrátili ešte v roku 2005 pre porušenie základného práva zúčastňovať sa na veciach verejných priamo, konkrétne pri prijatí zmluvy o Ústave pre Európu, nebolo podľa senátu ÚS porušené. Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Jána Drgonca, právneho zástupcu Národnej rady (NR) SR, proti ktorej bola sťažnosť v roku 2005 podaná.

Dostál navrhol ÚS zmier a stiahnutie sťažnosti v prípade, že NR SR stiahne uznesenie z 11. mája 2005 o prijatí zmluvy o Ústave pre Európu. "ÚS zamieta návrh na zmier. ÚS nemá právomoc uzavierať zmiery," uviedol predseda senátu Ján Auxt.
"ÚS, žiaľ, nepriniesol v tomto smere žiadne nové argumenty, iba sa stotožnil so stanoviskom zástupcu NR SR Jána Drgonca. Odôvodnenie, ktoré tu bolo prečítané, je takmer zhodné s vyjadrením, ktoré dal pán Drgonec a ku ktorému sme sa už vyjadrili a namietali sme, že toto vyjadrenie neposúva a neprináša nové argumenty. Základný problém je, že ÚS nepodal nijaký výklad, z akého dôvodu nemožno považovať Európsku úniu (EÚ) za štátny zväzok. Bolo to iba veľmi všeobecne konštatované, že EÚ má mnohé znaky štátneho zväzku, ale, že má aj nejaké špecifické znaky, ktoré neprináležia štátu, ako je systém rozhodovania alebo územie. To, čo zaznelo, je úplne nedostatočné. Pretože všetky štáty majú určité špecifické znaky, prostredníctvom ktorých sa odlišujú od iných štátnych zväzkov, ale na základe toho nemožno o nejakom štátnom zväzku povedať to, že nie je štátnym zväzkom. Som zvedavý, čo bude v písomnom odôvodnení rozhodnutia," uviedol krátko po prečítaní rozhodnutia Dostál, ktorý sa momentálne nevedel vyjadriť k tomu, či bude mať táto vec pokračovanie na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.
"Zotrvávame na tom, čo sme vyjadrili v sťažnosti. Sme presvedčení o tom, že došlo k porušeniu práv sťažovateľov na zúčastňovaní sa správy vecí verejných. Trváme na petite veci," uviedol právny zástupca sťažovateľa Dominik Okenica.
Skupina 13 navrhovateľov - fyzických osôb - namietla na ÚS, že parlament podľa nich porušil ich základné právo priamo sa zúčastňovať na správe verejných vecí, keď 11. mája 2005 ratifikoval zmluvu o Ústave pre Európu bez vykonania referenda.
Sťažovatelia sa na ÚS obrátili 11. júla 2005 a žiadali zrušiť napadnuté uznesenie NR SR, na ktorom trvajú doteraz. ÚS prijal ich sťažnosť a ešte v júli 2005 pozastavil účinnosť uznesenia. Do právoplatného rozhodnutia ÚS uvedené pozastavenie stráca právoplatnosť.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]