magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vyúčtovanie nákladov za teplo v roku 2007 poteší odberateľov.
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 03 2008 - 19:53 GMT
Mierna zima v roku 2007 sa odrazí aj na vyúčtovaní celkových nákladov za dodávky tepla domácnostiam. Napriek vyšším jednotkovým cenám tepla SZVT konštatuje, že celkové náklady spojené s dodávkou tepla a teplej úžitkovej vody za rok 2007 budú nižšie ako v roku 2006. To sa prejaví aj v ročnom vyúčtovaní platieb za teplo, ktoré by mali správcovské spoločnosti ukončiť do 31.5.2008.

Tak ako minulý rok, aj v roku 2007 spôsobila tento stav mierna zima. Výška preplatkov sa nedá jednoznačne stanoviť. Závisí od metódy tvorby zálohových platieb u jednotlivých správcov, ako i od podmienok dodávky tepla v konkrétnych regiónoch. V priemere však SZVT odhaduje úsporu asi 10 % vo variabilnej zložke ceny tepla (plyn , uhlie...).

Ïalším dôležitým momentom môže byť aj skutočnosť, že podľa Výnosu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) sú regulované subjekty povinné vrátiť odberateľovi náklady zahrnuté v kalkulovanej cene tepla, ktoré regulovaný subjekt po skončení roka nepreukáže účtovnými, daňovými alebo colnými dokladmi.

V ročnom vyúčtovaní sa prejavia tiež dôsledky nepresných objednávok tepla. Ak si domy, resp. správcovia objednali priveľa tepla, domácnosti platili cez rok vyššie zálohové platby. Preddavky sa následne zúčtujú v závislosti od detailov zmlúv medzi správcom domu a dodávateľom tepla. Ak je zmluvne dohodnuté prerozdelenie fixných nákladov, odberatelia zaplatia fixné náklady len za teplo, ktoré reálne odobrali.

Inak je to v prípade, ak zmluva medzi správcom a dodávateľom tepla nehovorí o prerozdelení fixných nákladov dodávateľa tepla medzi odberateľmi, ktoré tvoria tretinu z ceny (údržba, odpisy, mzdy, zisk). Odberatelia potom platia fixné náklady podľa objednaného množstva tepla.

Miroslav Obšivaný, predseda predstavenstva SZVT: „Je dôležité povedať, že URSO schvaľuje dodávateľom tepla objem fixných nákladov v cene tepla rok vopred a tento objem nie je možné prekročiť. Preto dodávatelia tepla nemajú z prerozdelenia fixných nákladov žiadny profit. Ide výhradne o prerozdelenie fixných nákladov medzi jednotlivými odberateľmi – domami. To znamená, že niektorí odberatelia budú doplácať za dodávku tepla a niektorým naopak príde preplatok.“   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]