magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Giora Feidman vystúpi na koncerte ŠF, zahrá Breinera.
@ Kultúra -> Koncerty      Mar 05 2008 - 16:15 GMT

(TASR) - Popredný svetový klarinetista Giora Feidman vystúpi 6. marca na koncerte košickej Štátnej filharmónie (ŠF) v Dome umenia. Zaznejú na ňom vo svetovej premiére aj dve diela východoslovenského rodáka, v USA žijúceho skladateľa, dirigenta a klaviristu Petra Breinera.

Slovenské publikum už malo možnosť vidieť a počuť oboch hudobníkov pred tromi rokmi na Bratislavských hudobných slávnostiach. Breiner, ako informoval dnes na tlačovej konferencii, napísal tentoraz špeciálne pre Feidmana Concerto sinfonico pre Gioru a orchester. Okrem Haydnovho Koncertu pre klavír a orchester D dur zaznejú na koncerte vo svetovej premiére aj Breinerove Slovenské tance, pochabé i smutné.

Breiner uviedol, že po prvý raz sa s Feidmanovým interpretačným umením stretol začiatkom tohto tisícročia v kine v kanadskom Toronte, kde ho fascinovala hudba k filmu, presnejšie jej interpretácia a zvuk dychového nástroja. Už z titulkov sa dozvedel, o koho ide a vyhľadal si ho na internete.

"Hanba, že som o ňom dovtedy nepočul. Bolo tam nejakých 60 CD a výroky o Giorovi aj od ľudí, ako je Leonard Bernstein. Ten povedal, že to nie je hudobník, ale anjel, ktorý bol zoslaný na Zem," uviedol Breiner pre TASR o prvom stretnutí s Feidmanovou hudbou.

Ako informoval riaditeľ ŠF Košice Július Klein, koncert pripravili v rámci Európskeho roku medzikultúrneho dialógu 2008 s mottom Spoločne v rozmanitosti. Feidman je totiž známy aj ako kráľ klezmeru, čo je osobitný druh židovskej hudby. Sám pochádza z rodiny argentínskych židovských emigrantov a pôsobil aj ako klarinetista Izraelského filharmonického orchestra. Jeho interpretácia je obohatená o vplyvy klasickej i modernej a jazzovej hudby.
Breiner sa na koncerte bude prezentovať nielen ako autor, ale aj ako klavirista a dirigent.

Marcový koncert v ŠF Košice je už dva týždne vypredaný, čo sa podľa riaditeľa Kleina nestalo už takmer 20 rokov. Koncert sa mohol uskutočniť aj vďaka štedrému sponzorstvu U.S.Steel Košice a ďalších sponzorov. Aj keď majster Feidman, ako svetový interpret, je na honorár náročný, v Košiciach zahrá za polovicu, ako býva u neho zvykom.

Zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]