magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pokračovalo pojednávanie krádeže šperkov za vyše 5 miliónov korún.
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 05 2008 - 16:18 GMT
(TASR) - Senát Okresného súdu Košice I včera pokračoval v pojednávaní prípadu krádeže šperkov v hodnote vyše 5 miliónov korún z predajne zlatníctva na Hlavnej ulici v Košiciach. Na úvod pojednávania prokurátor oznámil súdu zmenu právnej kvalifikácie z obzvlášť závažného zločinu krádeže na podielnictvo. Pre obžalovaného Daniela J. (1976) z Ruskova to znamená, že v prípade uznania viny by mu hrozil trest 12 – 20 rokov. Po vypočutí znalca, jedného svedka a obžalovaného predseda senátu odročil pojednávanie na 3. apríla.

Daniel J. je obžalovaný z podielnictva v súvislosti s krádežou najmenej 3468 zlatých a 2 kusov strieborných klenotníckych výrobkov v hodnote 5 181 450 korún.
Podľa žalobcu po predchádzajúcej dohode a rozdelení úloh s ďalšími doposiaľ nestotožnenými osobami ich mal ukradnúť z predajne zlatníctva na Hlavnej ulici v Košiciach, do ktorej vnikli násilným spôsobom. Šperky mal previezť v čiernom plastovom kufríku do Ruskova v okrese Košice – okolie a ukryť do psej búdy. Dňa 29. marca 2007 ich tam našli policajti.
Obžalovaný sa ku krádeži šperkov nepriznal. Dnes požiadal predsedu senátu, aby ho opätovne vypočul, čo sa aj stalo. Uviedol, že kufrík so šperkami zabalený v koberci našiel štyri dni pred zatknutím v jarku pri ceste. Odniesol ho domov s tým, že veci, ktoré sa v ňom nachádzali, považoval za bižutériu. Napriek tomu sa "zahral na zlatníka", každý šperk odvážil a jeho hmotnosť napísal na lístok. Potom skryl kufrík do psej búdy. Tvrdil, že si chcel poriadne rozmyslieť, čo urobí s vecami, ktoré našiel a potom prišli policajti.
Pred senát predstúpil aj znalec z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ Bratislava – odvetvie daktyloskopia. Z jeho výpovede vyplynulo, že na predloženom plániku dverí nakreslenom na štvorčekovom papieri zistili dve daktyloskopické stopy. Po tom, čo ich porovnali v systéme AFIS, ktorým ústav disponuje, zistili zhodu s odtlačkom ukazováka ľavej ruky Mareka K. Druhý odtlačok bol zhodný s prstenníkom pravej ruky Mareka L. V obidvoch prípadoch išlo o v tom čase spoluobvinených Daniela J., avšak ich trestné stíhanie bolo v prípravnom konaní zastavené.
Na aprílovom pojednávaní súd vypočuje aj bývalých spoluobvinených obžalovaného, tentoraz v úlohe svedkov.
TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]