magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výsledky archeologického prieskumu výstavbu Auparku zatiaľ neohrozujú.
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 06 2008 - 18:40 GMT
(TASR) - Doterajšie výsledky archeologického výskumu lokality, na ktorej investor HB Reavis Group postaví v Košiciach Aupark, by harmonogram výstavby nemali ohroziť. Konštatovali to účastníci dnešného kontrolného dňa na stavenisku, ktorý pripravil spolu s investorom a archeológmi primátor mesta František Knapík. Prieskum robia na náklady investora a realizuje ho spoločnosť Terra Antiqua.

"ažko sa nám vyjadrovať, pretože k tomu dá zásadné stanovisko až Krajský pamiatkový úrad. Ale je tu naozaj predpoklad, že archeologický prieskum, respektíve jeho výsledok nezabrzdí stavbu. Naopak, sme skôr milo prekvapení, že nie sú zatiaľ také vážne nálezy, ktoré by mohli túto stavbu ohroziť," uviedol zástupca investora René Popík.
Archeologička Anna Balážová z Terra Antiqua spresnila, že výskum na Námestí osloboditeľov a Sennom trhu robia od prelomu januára a februára a jeho trvanie bude závisieť od zistení archeológov. Doteraz urobili spolu deväť sond. Zachytili v nich približne tri až štyri metre pod úrovňou súčasných Košíc zástavbu z 19. storočia a skúmajú vlastne bývalé Alžbetino námestie. Podľa Balážovej preverujú aj možnosť zachytenia mestskej citadely z 18. storočia. Podľa historických máp bola postavená pred južnými bránami mesta ako predsunutá pevnosť. Veľa historických správ však o nej nie je.
Popri archeologickom prieskume je ešte významným krokom pred začatím výstavby košického Auparku doriešenie dopravy. Podľa primátora Knapíka samospráva presadzuje mimoúrovňový podzemný variant, ktorý je síce nákladný, ale bezpečnejší a perspektívnejší. "Pri jeho financovaní budeme hľadať vhodný model," dodal Knapík.
Košický Aupark ako 2,8 miliardová investícia ponúkne po dokončení 49-tisíc štvorcových metrov prenajímateľnej plochy obchodov i kancelárií. K dispozícii bude takmer 1200 parkovacích miest. Možnosti na zábavu, kultúru, relax či nákupy v meste sa tak výrazne rozšíria. V Auparku pribudne 160 obchodných prevádzok svetových i domácich značiek, ako i šesť moderných kinosál. Architektonické stvárnenie centra situovaného v blízkosti centra Košíc spracováva prestížny britský ateliér Benoy, ktorý posledné dva roky po sebe získal cenu RLI architekt roka.
Investorom košického Auparku je spoločnosť HB Reavis Group. Jeho dokončenie sa predpokladá najneskôr do Majstrovstiev sveta v roku 2011.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]