magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstavu Izrael: Živá voda, Màtve more otvorili v Dome umenia
@ Kultúra -> Výstavy      Mar 07 2008 - 15:26 GMT
(TASR) - Izrael: Živá voda, Màtve more je názov výstavy fotografií Pavla Demeša, ktorú otvoril včera v košickom Dome umenia veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Zeev Boker. Ako uviedol na vernisáži, výstavou sa začali na Slovensku kultúrne a spoločenské podujatia k 60. výročia vzniku Izraela, ktoré vyvrcholia v máji v Bratislave.

Kolekcia farebných fotografií približuje rôzne podoby Izraela, ktoré Demeš zachytil objektívom počas pobytu v tejto krajine vlani v novembri. Možno tu nájsť pohľady na Múr nárekov, Krížovú cestu, ortodoxných židov, kresťanov, mešitu al-Aksá, prístavy, kaplnky, stromy v Getsemanskej záhrade, ale hlavne ľudí v ich každodennom živote.
"Pre každého fotografa, ak navštívi krajinu, kde je dosť svetla a kontrastu, tak je to výnimočne dobré na zhotovovanie fotografií. Izrael je krajina, kde je veľa svetla a veľa kontrastov. Kontrastov, ktoré sú dejinnej povahy, ale aj kontrastov, ktoré možno pozorovať dnes", uviedol autor pre TASR. Izrael predstavuje autor ako krajinu, ktorú považujú za svätú nielen židia, ale aj kresťania, moslimovia i bahaisti. Ide o jedinečný priestor historických a kultúrnych dotykov, ktoré človeka nabádajú k hľadaniu spojení a súvislostí, k premýšľaniu o zmysle životnej dráhy poznačenej veľkosťou a utrpením.
Pavol Demeš (1956) žije so svojou rodinou v Bratislave. Do nežnej revolúcie v roku 1989 pracoval v biomedicínskom výskume. V roku 1990 sa zapojil do verejného života a pôsobil na Ministerstve školstva SR, neskôr sa stal ministrom zahraničných vecí a následne poradcom pre zahraničnú politiku prezidenta Michala Kováča. Od roku 1997 pôsobí v mimovládnom sektore. V januári 2000 sa stal riaditeľom pre strednú a východnú Európu americkej organizácie The German Marshall Fund of the United States.
Demeš je amatérsky fotograf. Súbor fotografií svetových lídrov pod názvom The World of Human Faces vystavoval v rokoch 1996 – 2007 v Bratislave, Prahe, Mobile/USA, Tokiu a Viedni. Jeho výstavu I Love the Balkans si mohli pozrieť návštevníci v Piešťanoch (2003), Belehrade (2004) a Mostare (2006).
Výstava o Izraeli potrvá v Košiciach do 20. marca a uvidia ju aj v Bratislave a ďalších mestách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]