magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

DPMK pripravuje rozsiahlu obnovu električiek a autobusov.
@ Doprava -> DPMK      Mar 18 2008 - 17:16 GMT

Modernizovať 24 električiek v hodnote 276 miliónov Sk plánuje pri obnove vozového parku počas nasledujúcich štyroch rokov Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Na zákazku už vyhlásili verejnú súťaž. Ako informovali dnes z vedenia DPMK, doposiaľ modernizovali v priemere jednu električku ročne za 8 miliónov Sk. Celkový počet nízkopodlažných električiek je šesť. Kým nová električka stojí približne 80 miliónov Sk, modernizácia starej - jej prestavba na nízkopodlažnú, renovácia ovládacích prvkov, podvozku a skríň - je len vyše 10 miliónov Sk. Prestavba znamená aj zníženie energetickej spotreby.


Doteraz DPMK dodávateľsky rekonštruoval šesť električiek typu KT8D5 s doplnením nízkopodlažného článku a tri električky typu T3 vo vlastnej réžii. Najstaršie električky v bežnej premávke sú z roku 1983 a najnovšie z roku 1993. Spolu ich má DPMK 128 (30 - typu T6, 19 typu KT a 79 typu T3).

Pri obnove zastaraného autobusového parku DPMK na prelome rokov 2007 a 2008 zakúpil 19 ks malých nízkopodlažných autobusov na plynový pohon CNG a postupne vyraďuje staré autobusy. Podľa generálneho riaditeľa Michala Tkáča z vyše 200 kusov autobusov je potrebné vymeniť najmenej 60. Staršie vozidlá značky Ikarus budú vyraďovať až po zakúpení nových veľkokapacitných autobusov počas tohto roku. Ako informoval Tkáč, tohtoročný investičný plán pozostáva zo 100-miliónovej dotácie účelovo viazanej na nákup autobusov.

Pri obnove vozového parku ráta DPMK aj s prostriedkami zo štrukturálnych fondov. Vedenie pripravuje projekt v hodnote 500 miliónov Sk, ktorým chcú reagovať na očakávanú aprílovú výzvu Ministerstva životného prostredia SR. Nové vozidlá by mali byť s nižšími emisiami buď autobusy na plynový pohon, alebo električky či trolejbusy, dodal Tkáč.

zdroj: TASR
ilustračné foto: internet   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]