magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Stredoškoláci sa budú cez projekt KOMPAS vzdelávať o ľudských právach.
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 27 2008 - 14:10 GMT
Na vzdelávanie stredoškolákov v oblasti ľudských práv tak, aby boli schopní vedomosti ďalej odovzdávať rovesníkom, je zameraný projekt Orientuj sa v ľudských právach - použi Kompas, ktorý od marca do decembra tohto roku bude realizovať košické Centrum voľného času (CVČ) - regionálne centrum mládeže.

V projekte, na ktorý získali z Ministerstva školstva (MŠ) SR vyše štvrť milióna korún, využijú manuál k ľudským právam Kompas, ktorý ešte v roku 2002 vydala Rada Európy v angličtine, ruštine a francúzštine a postupne je prekladaný do ďalších jazykov.

Ako včera informovala riaditeľka CVČ Erika Munková, zodpovedná za projekt, po vydaní českej mutácie je už v tlači aj slovenská verzia. Spresnila, že obsahuje súbor 49 techník viazaných na rôzne témy, využívajúce neformálne vzdelávanie, hlavne zásady takzvanej zážitkovej pedagogiky.

V týchto dňoch oslovujú realizátori projektu stredné školy v Košickom kraji, z ktorých chcú získať na dvojfázové školenie (apríl - jún a september - november) 80 mladých ľudí. Projekt vyvrcholí konferenciou na Deň ľudských práv 10. decembra.

"Mladí ľudia budú mať okrem iného možnosť priamo prežiť príbeh nejakej osoby, ktorá sa v živote bežne stretáva s diskrimináciou. V našom kontexte sme rozmýšľali o tom, že mladí ľudia by mohli prežiť život príslušníka rómskej menšiny. Keďže tento rok je aj rokom multikulturálneho dialógu, tak sme rozmýšľali nad tým, že dáme im možnosť prežiť život človeka napríklad z nejakej arabskej islamskej republiky alebo niečo podobné", uviedol školiteľ projektu Michal Šľachta.

Hlavné okruhy tém počas projektu budú občianstvo, demokracia, diskriminácia a xenofóbia, médiá a práva detí. Účastníci budú môcť nakrúcať aj krátke filmy s tematikou ľudských práv, ktoré premietnu na záverečnej konferencii.

Projekt bol podporený z prostriedkov programov finančnej podpory aktivít detí a mládeže MŠ SR v rámci programu ADAM 2.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]