magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Víťaza ankety Zlatý Amos 2008 vyhlásia 4. apríla.
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 04 2008 - 15:15 GMT
Spolu 33 učiteľov základných a stredných škôl z celého Slovenska prihlásili žiaci do 2. ročníka ankety Zlatý Amos, ktorej finálové kolo bude v košickom Štátnom divadle už dnes, 4. apríla.

"Anketa ukázala, že deti a žiaci prihlasovali učiteľov, ktorí používajú netradičné metódy, ktorí sú spravodliví, ktorí to robia s úsmevom, s nadhľadom a hlavne, ktorí to robia s láskou," uviedol v predvečer finále za hlavného organizátora predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy SR Ján Gašperan.
Víťaz okrem titulu Zlatý Amos, ktorý mu bude patriť po celý rok, získa aj 100 000 korún (3000 eur), ktoré venoval do ankety predseda vlády SR Robert Fico. Na finálovom večere udelia aj Amosa Sympaťáka, Amosa Press, ocenenie Zlatá škola, odkiaľ prihlásili najviac učiteľov a vyhodnotia aj najhumornejšiu poviedku detí o svojom učiteľovi.
Ako informovala riaditeľka ankety Renáta Vadásyová, prihlásených v tomto ročníku bolo približne päť ráz menej ako vlani. Najviac prihlášok prišlo z Prešovského kraja (8), odkiaľ sa až tri učiteľky zo Základnej školy Mládeže v Poprade dostali medzi ôsmich finalistov. Z nich vyberie porota do užšieho finále štyroch, ktorí napokon zabojujú o Zlatého Amosa. Okrem videovizitky rozhodne o víťazovi najmä jeho pripravená voľná disciplína a odpovede na otázky detí.
Prvým držiteľom Zlatého Amosa sa stal vlani angličtinár Daniel Karpinský z Gymnázia v Spišskej Novej Vsi.
Zo súťaže nakrúca Slovenská televízia 60-minútový program, ktorý do 30. septembra odvysiela tri razy na 2. programe.
Zlatý Amos je anketa o najobľúbenejšieho učiteľa, učiteľku na Slovensku. Cieľom ankety je predovšetkým popularizácia učiteľov, ktorí podľa hodnotenia žiakov významne prispievajú k vytváraniu kvalitného vzťahu medzi žiakmi a učiteľmi. "Týmto podujatím prispievame k oceňovaniu učiteľov za aktívnej účasti žiakov," uviedol Gašperan. Dodal, že v budúcich ročníkoch chcú do ankety zapojiť aj materské a vysoké školy.
Anketu popri premiérovi Ficovi podporil aj prezident republiky Ivan Gašparovič, eurokomisár Ján Figeľ, minister školstva a podpredseda vlády SR Ján Mikolaj a ďalšie osobnosti verejného života.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]