magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Obžalovaného z krádeže zlatých šperkov včera pustili na slobodu.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 04 2008 - 15:16 GMT
Obžalovaný z krádeže zlatých šperkov zo zlatníctva na Hlavnej ulici v Košiciach včera opustil bránu košického ústavu na výkon väzby, kde bol od marca minulého roka. Rozhodol o tom Okresný súd Košice I, ktorý uznal 32-ročného Daniela J. vinným z prečinu zatajenia veci a vymeral mu 15-mesačný nepodmienečný trest. Plastový kufrík, v ktorom šperky našiel, prepadol štátu.

Obžalovaný bol pôvodne obvinený z krádeže, ale v priebehu pojednávania prokurátor oznámil zmenu právnej kvalifikácie na obzvlášť závažný zločin podielnictva. Mužovi hrozil 12– až 20-ročný trest. "Na základe rozsiahleho dokazovania súd dospel k záveru, že neexistuje žiadny priamy dôkaz o tom, že sa uvedeného skutku dopustil. Prokurátor sa zatiaľ k rozsudku nevyjadril, preto nie je právoplatný. Súd rozhodol aj o prepustení obžalovaného na slobodu s odôvodnením, že dôvody väzby pominuli. Keďže prokurátor sa vzdal práva podať sťažnosť, Daniel J. ešte dnes opustil bránu košického ústavu na výkon väzby, v ktorej bol od 29. marca 2007," informovala TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.
Súd uveril obžalovanému, ktorý uviedol, že plastový kufrík so šperkami zabalený v koberci našiel v jarku pri ceste. Odniesol ho domov s tým, že veci, ktoré sa v ňom nachádzali považoval za bižutériu. Napriek tomu každý šperk odvážil a jeho hmotnosť napísal na lístok. Potom skryl kufrík do psej búdy.
"Nevedel som, že ide o šperky, ktoré pochádzajú z krádeže a nepoznal som ani páchateľov. Jednal som skratovo, podľahol som strachu o svoj život a tiež mojej rodiny. Uvedomil som si, že som zrejme pripravil páchateľov krádeže o značný zisk," uviedol obžalovaný na margo toho, prečo nájdenie šperkov neoznámil.
Išlo o 3468 zlatých a dva kusy strieborných klenotníckych výrobkov v hodnote 5,181.450 Sk (159.586 eur). Šperky boli ukradnuté v marci 2007 z predajne zlatníctva na Hlavnej ulici v Košiciach, policajti ich našli v obci Ruskov, okres Košice – okolie v psej búde, do ktorej ich ukryl obžalovaný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]