magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Aktéri rasistického útoku na košickú basketbalistku idú do väzenia.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 10 2008 - 14:25 GMT
Mladíci, ktorí rasisticky pokrikovali a nadávali na 25-ročnú Američanku Denisu Wilsonovú, hráčku košického basketbalového klubu Cassovia, pôjdu do väzenia. Rozhodol o tom včera sudca Okresného súdu Košice I. Obvinenému 27-ročnému Ivanovi S. a 21-ročnému Karolovi M. z Košíc hrozí trojročné väzenie.

"Dôvodom väzby u obidvoch je obava, že by na slobode mohli pokračovať v trestnej činnosti, v prípade Karola M., ktorý nemá trvalé bydlisko, aj obava, že ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu. Proti uzneseniu podali obidvaja sťažnosť, rozhodne o nej Krajský súd (KS) v Košiciach," informovala TASR hovorkyňa KS Marcela Gálová.
Mladíci proti obvineniu polície podali sťažnosť na prokuratúru, ktorá ju 8. apríla zamietla a dala návrh na vzatie oboch páchateľov do väzby.
Obvinený Ivan S. bol už tri razy súdne trestaný za násilnú trestnú činnosť. Okrem iného aj za trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Druhý obvinený doposiaľ nebol právoplatne odsúdený, ale v roku 2005 bol trestne stíhaný za podporu a propagáciu hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Trestné stíhanie prekvalifikovali na priestupok. V súčasnosti je stíhaný a je tiež naňho podaná obžaloba pre trestný čin výtržníctva. V týchto prípadoch obvinený napadol občana, ktorý je príslušníkom rómskeho etnika.
Prokurátor podal súdu aj návrh na vydanie príkazu na domovú prehliadku, ktorému súd nevyhovel.
K skutku došlo v nedeľu 6. apríla na zastávke električiek na Štúrovej ulici v Košiciach. Mladíci si za obeť vybrali 25-ročnú basketbalistku čiernej pleti, na ktorú začali pokrikovať "neger, vráť sa odkiaľ si prišla" a iné nadávky. Ženu prenasledovali až do reštaurácie na ulici Protifašistických bojovníkov, kde v nadávkach a vyhrážkach pokračovali. K zraneniu poškodenej nedošlo.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]