magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Dóme sv. Alžbety sprístupnili hrobku Františka Rákociho II.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 11 2008 - 13:48 GMT
V Dóme svätej Alžbety v Košiciach včera slávnostne sprístupnili najstaršiu časť gotického chrámu, hrobku Františka Rákociho II. Rekonštrukcia v rozsahu šiestich miliónov Sk (185.197 eur) z prostriedkov programu cezhraničnej spolupráce InterregIIIA trvala vyše roka.

V hrobke pribudla moderná ventilácia na odsávanie vlhkosti a priestor presvetlila svetlá omietka s malými ukážkami stredovekej výzdoby s pôvodnými kamennými rebrami. Rekonštrukcie sa dočkali aj tri sarkofágy a zábradlie vstupného schodiska.

Predpokladáme, že je to najstarší priestor v Dóme sv. Alžbety. Dôkazom sú kamenárske značky na rebrách, ktoré sú totožné s kamenárskymi značkami na rebrách vo svätyni. Hrobka musela vzniknúť skôr alebo súbežne so svätyňou. Nevieme presne určiť, na čo tieto priestory slúžili kedysi. Možno to bol kostol, pohrebná kaplnka alebo kostnica. Od roku 1906 slúži ako miesto, kde sú sarkofágy Františka Rákociho II. a jeho druhov," povedal akademický sochár a reštaurátor Jozef Porubovič zo spoločnosti Villard, ktorá realizovala rekonštrukciu.

Nezisková organizácia (NO) Perly gotickej cesty, ktorá sa venuje záchrane gotických pamiatok, by sa v najbližšom období chcela uchádzať o finančné prostriedky z programu InterregIIIA na opravu vitrážového okna, vnútornej steny severného portálu a obnovu Matejovej veže. "Okrem toho by sme chceli žiadať aj prostriedky na opravu oltára Navštívenia zo 16. storočia, na ktorom dochádza k rozpadu tvárí sôch a rekonštrukciu severného poltára, ktorý patrí medzi najkrajšie a najhodnotnejšie časti Dómu," uviedla Mária Bartková z NO Perly gotickej cesty.

"V tomto roku by sme chceli pozhánať finančné prostriedky na záchranu severného portálu vo výške päť a pol milióna Sk (169.763,60 eura)," dodal František Šándor, dekan farnosti Dómu sv. Alžbety a zároveň riaditeľ NO Perly gotickej cesty.

Hrobka je najnavštevovanejšou pamiatkou Košíc, najmä Maďarmi, ktorí sem prichádzajú pravidelne s vencami a kvetmi. Rekonštrukčné práce a históriu hrobky Františka Rákociho II. by mala návštevníkom Dómu sv. Alžbety pripomínať informačná tabuľa, ktorá by mala byť inštalovaná pri vstupe do hrobky.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]