magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Otvorili inkubátor prenosu výskumu do praxe a centrum excelencie I+POLI.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 15 2008 - 09:23 GMT
Budovanie centra excelencie pokročilých technológií v energetike, letectve, baníctve a hutníctve je cieľom záujmového združenia I+POLI, ktoré začalo včera svoju činnosť v Košiciach na pôde Technickej univerzity (TU). Ako združenie právnických osôb je I+POLI otvorené a zatiaľ svoj potenciál v ňom spojila TU, bratislavský Slovenský inštitút technológií a košické spoločnosti Global Minerals Slovakia (dcérska spoločnosť kanadskej Global Minerals Ltd) a Pideco CGF.

Združenie, prvé svojho druhu na Slovensku, chce podľa jeho riaditeľa Michala Cehlára hrať aktívnu úlohu v prepájaní biznisu, inovatívnej komunity a akademickej obce na Slovensku aj v európskom priestore a napomôcť tým k zvýšeniu konkurencieschopnosti a postavenia Slovenskej republiky.
"Etablovať bude vzťahy s poprednými výskumnými inštitúciami v Európe a vo svete, zaoberajúcich sa témami úzko spätých s činnosťou zakladateľov a tým prispievať k splneniu cieľov Lisabonskej stratégie a posilneniu slovenského výskumného potenciálu", uviedol pre TASR Cehlár. Spresnil, že pôjde o istý druh inkubátora na prenos aplikovaného výskumu a vývoja konkrétnym odberateľom.
Zástupcovia zakladajúcich subjektov I+POLI predstavili pri inaugurácii centra prvé konkrétne projekty. Ide napríklad o využitie zvyškov uhoľných slojov splyňovaním zostatkového uhlia priamo v sloji, či nový spôsob realizovania vertikálnych a horizontálnych podzemných diel pomocou metódy medzikružného tlakového termického penetrátora (MTTP), čo je vàtanie so súbežným využitím vysokých teplôt a vysokého tlaku, či riešenia starých environmentálnych záťaží z banskej činnosti.
"Využiteľnosť zásob slovenského uhlia sa pohybuje v priemerne okolo 20 %. Z toho vyplýva, že zvyšných 80 % sa nedá z ekonomických alebo iných dôvodov vyťažiť. Je preto dôležité nájsť alternatívu ako tieto viazané zásoby ekonomicky zhodnotiť. My máme na to recept, ktorý chceme aplikovať v rámci Slovenska", uviedol konateľ Global Minerals Slovakia Anton Grinč. K projektu MTTP, ktorý je slovenským patentom poznamenal, že by sa mohol využiť pri razení tunelov, či pri definitívnom uskladňovaní odpadu z atómových elektrární.
Ako komunikačná platforma združenia I+POLI bude pôsobiť internentový portál www.ipoli.eu. Podľa jeho garanta Michala Géciho má byť zdrojom informácií, týkajúcich sa inovácií, výskumu, vedy a techniky na Slovensku s dôrazom na východoslovenský región. Okrem zdroja informácií o financovaní vedy, výskumu a technológií, má ambíciu stať sa aj technologickou burzou ponuky a dopytu projektov.
Založenie združenia I+POLI ocenili na jeho inaugurácii aj zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]